Utbildningsdag om bedrägerier, säkrare hemmiljö och trafik för äldre
Landet runt | SPF Norrbotten
Mats Ekman, Anna Kemnevall, Lars Martinell

Utbildningsdag om bedrägerier, säkrare hemmiljö och trafik för äldre

SPF Norrbotten
Publicerad 2016-10-14

 SPF Seniorerna i Norrbotten har genomfört en särskild utbildningsdag om bedrägerier, säkrare hemmiljö och trafik för äldre som riktar sig till ansvariga inom dessa områden i länets SPF-föreningar.
– Bedrägerierna sker i stor omfattning och är rykande aktuella, sade Kenneth Strömberg, utbildningsansvarig vid SPF Seniorerna i sitt inledningsanförande. Och tillade:- Identitetsstölderna har ökat med 37 procent från i fjol i Norrbotten och den falska informationen på nätet från Skatteverket, där vi skulle uppge bankuppgifter för att få  återbetalning av skatt, gick tydligen ut till stora delar av landets befolkning. Bedrägeribrott mot äldre ökar. De drabbade är i genomsnitt 82 år. Kvinnor drabbas oftare män. De flesta bedrägerier mot äldre sker oftast på dagtid och i storstäderna.

Mats Ekman, ansvarig för bedrägerigruppen vid Polisen i Luleå, informerade om de vanligaste bedrägerierna och dess omfattning.
– Grattis. Du har vunnit på Postkodlotteriet. Och för att kunna betala ut vinsten behöver vi dina bankuppgifter. Så låter ett av många tjuvtricks.
De så kallade Nigeriabreven omsatte 1 miljard för 15 år sedan och 30 miljoner kronor bara i Sverige.
– Man ska vara försiktig med kort och koder. Koder ska man absolut inte uppge. Och när  telefonförsäljare ringer ska man lägga på direkt, sade Mats Ekman.

Om ”Säkrare hemmiljö” informerade Anna Kemnevall från LF Norrbotten, som sade:
– Fallskador för 60 plus är ett folkhälsoproblem. Vanligt att man halkar eller snubblar, vilket drabbar var tredje person över 65 år. Man snubblar över kablar och halkar på mattor.
De flesta olyckor med äldre sker i hemmet. Vardagsrum och sovrum är farligaste platserna. Trösklar, mattor, knivar och varma spisplattor hör till de vanligaste farorna.
– Vid byte av gardiner bör man ta bort stolskyddet och vid byte av glödlampor gäller det att stå stabilt. Vi gör ofta allt i all hast. Gör hellre en sak i sänder, tyckte Anna Kemnevall.

Lars Martinell från NTF informerade om ”Trafik för äldre” och sade:
– Mitträcken på våra vägar är bra och gör att vi slipper frontalkrockar men spårbildning vintertid är ett problem. Ett annat problem är trötthet i trafiken och kan jämföras med att köra alkohol- och drogpåverkad.Varje timme kör 525 onyktra bilister på våra väger. Totalt är det 4,6 miljoner årligen.
Genom att använda bilbältet halveras risken att dödas i trafiken. En obältad person som väger 80 kg väger vid en kollision i 100 kilometer 12 800 kg – dvs 12,8 ton. En hund på 30 kg väger 4 800 kg.
Undersökningar visar att de flesta äldre människor kör säkert, de följer trafikreglerna och kompenserar sina eventuella fysiska svagheter genom att anpassa hastigheten och skapa tryggare marginaler.

Kenneth Strömberg

SPF Norrbotten
Publicerad 2016-10-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas