Dags att fota blommor
Leva & uppleva

Dags att fota blommor

Efterlängtade tulpaner och skira äppelblommor - och människor med kamera. Vi tipsar om hur du tar bättre blombilder.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-05-11

Överallt slår det ut. Trädgårdar, parker och naturområden ändrar sig från dag till dag. Det är uppiggande och vackert, men det blir också påtagligt hur tiden går. Tulpanen som slog ut i min rabatt igår lämnar snart plats för iris, vallmo och akleja som i sin tur får vika sig för rosorna.

Just den där förgängligheten är kanske en anledning till att så många vill föreviga blomsterprakten. Och idag, när det är vanligt att man bär med sig en kamera i telefonen och flera av oss dessutom har tillgång till sociala medier där vi kan dela med oss av vår lycka, är frågan om vi inte fotar blommor mer än någonsin.

Själv fotar jag hellre än bra. Men det finns de som kan och som delar med sig av sina tips. Vi har sammanställt några tips för hur du kan få bättre blomsterbilder, vare sig du fotar blommor i vas, rabatt eller skog.

1 Gå ut vid rätt tidpunkt

Nu är de ju så att man inte alltid väljer när man ska passera det där praktfulla körsbärsträdet, eller springa på en blå matta av scilla. Men om du är ute just för att fotografera så tipsar proffsen om att inte fotografera mitt på dagen. Bilderna blir ofta bäst när det inte är för starkt dagsljus. Under morgon och kväll är ljuset mildare, liksom under en mulen dag. Eller varför inte fotografera strax efter att det har regnat och dropparna ligger kvar.

2 Rensa bort

Även om en prunkande rabatt med mängder av olika blomstersorter är fantastisk i verkligheten, kan det vara svårt att göra den rättvisa på bild. Välj hellre att fotografera en sorts blommor i varje bild. Kanske rent av en enda blomma. Gå gärna så nära blomman som möjligt. I de flesta nyare mobiler kan du ställa in skärpan genom att peta på skärmen där du vill att skärpan ska hamna.

3 Tänk på bakgrunden

Blommor har fler detaljer än man tror, och är dessutom bakgrunden rörig så är det risk att själva blomman försvinner på bilden. Försök att få till en så ren bakgrund som möjligt, så att blommorna verkligen får fokus.

4 Prova olika

Det är lätt att knäppa av en bild rakt upp och ner. Men vill du verkligen få till den där speciella bilden så kan du prova att fotografera från olika håll. Kanske nedifrån? Rakt uppifrån? Bakifrån? Hur faller ljuset finast? Kan man testa motljus? Håll gärna kameran på samma nivå som blomman. Kommer du inte tillräckligt nära vid själva fotoögonblicket så kan du testa att zooma in bilden i efterhand.

5 Ha kul

Det behöver inte bli några perfekta bilder. Kanske vill du mest påminna dig själv om hur fint det var i trädgården, eller visa upp en särskilt vacker blomma för en vän. Testa dig fram och ha roligt. Och kom ihåg att njuta av blommorna när de är på plats också, inte bara genom mobilskärmen.

Text och foto: Frida Andersson Johansson

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-05-11
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas