Frossa i tulpaner
Hemma | Tulpaner
Foto Monika Norrby

Frossa i tulpaner

Dags för vinterns stora tulpanfrossa. Ingen älskar tulpaner som vi svenskar. Vi köper en miljon tulpaner om dagen från januari fram till påsk – de flesta är svenskodlade.

Publicerad 2015-02-27

Visst är det ljuvligt att samla stora buketter. Tulpanerna är både billiga och tåliga, så passa på att njuta av stora eller små i fång. Det är nu, i de mest gråkalla oxveckorna, som vi behöver färgen och grönskan som bäst
– Och man behöver inte fryna på näsan åt de färdigpackade buntarna i mataffären.
Det säger Malin Hidesäter på Blomsterfrämjandet som ansvarar för Tulpanens Dag, varje år i mitten av januari.
–Se bara till att tulpanerna visar färg och att bladverket ser friskt och spänstigt ut. Och titta gärna efter Svenskt Sigill-märket, det är en kvalitetsmärkning, tillägger hon.
Den som vill ha mer speciella sorter, som tjusiga franska tulpaner eller exklusiva papegojtulpaner får gå till blomsterbutiken och köpa styckevis, men annars duger alltså kvaliteten på mataffärens buntar fint.
Det är bara att blanda och ge! Variera buketterna genom att kombinera med olika sorters kvistar; videkissar och blåbärsris under januari – och senare med grenar av körsbär eller magnolia. Passande blommor till är exempelvis: vaxblomma, ranunkler och anemoner.
Allt oftare syns även tulpaner med löken kvar – fina att arrangera i glascylinder med lite singel i botten! Eller så gör man en samling småvaser med tulpaner i olika nyanser.

Av tradition väljer vi gärna ljusa tulpaner; rosa, vitt och pastellfärgerna hör till favoriterna. Den dubbla gula ’Monte Carlo’ har älskats länge och nu finns även den crémefärgade dubbla ’Verona’ samt flera tvåfärgade varianter. De blandade buketterna är också fortfarande mycket populära.

Text Lisa Ising

Skötselråd

Så håller tulpanerna längre
• Snitta om de nyinköpta tulpanerna och ställ dem först i kallt vatten med emballaget om i ca en timme
• Ta bort emballaget och sätt i vas, men inte för nära element – tulpaner ogillar värme.
• Ställ tulpanerna svalt nattetid, undvik soligaste fönstret eller frukt som avger etylengas, det får blommorna att åldras fortare
• Blommor som slokar kan ibland räddas genom att man snittar om dem, virar dem hårt i en tidning och låter dem dra riktigt med vatten någon timme.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas