Historisk vandring i Småland
Foto: Kristina Wirén
Reportage | Utflykt

Historisk vandring i Småland

Vill du se platsen där Karl Oskar och Kristina bodde innan de for till Amerika? På en tur i utvandrarbygden får man se både småländsk skog, historiska platser och Vilhelm Mobergs hembygd. Till fots, på cykel eller i kanot. Välj själv.

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-07-17

Det var från Småland som Karl Oskar, Kristina och de andra romanfigurerna utvandrade i Vilhelm Mobergs romansvit om svenskar som emigrerade till Amerika. Vilhelm Moberg växte själv upp i Småland. Ett bra sätt att upptäcka hans hembygd är att gå Utvandrarleden, som passerar platser som är kända från hans bok Utvandrarna.

Korrö hantverksby

Leden passerar även platsen där Vilhelm Moberg växte upp, gick i skola och glasbruket där han arbetade som ung.
Ett av besöksmålen är Korrö hantverksby. Här finns, förutom hotell och vandrarhem, även restaurang, kafé och möjlighet att hyra cyklar och kanoter. Korrö ligger vid Ronnebyån och är en gammal hantverksby med handelsbod, kvarn, färgeri och såg från 1800-talet.

Passerar platserna i boken

Några besökare ger sig av med kanoter på ån, medan andra äter mat, shoppar i handelsboden eller bara strosar runt i byn. Ola Abrahamsson är arrendator och driver anläggningen med sin fru Åsa Abrahamsson sedan drygt 20 år.
– Är man historiskt intresserad av Vilhelm Moberg är det roligt att gå Utvandrarleden. Du passerar platserna som nämns i boken. Många väljer att gå sträckan Långasjö, Moshult och Ljuder för där finns flest sevärdheter runt Vilhelm Moberg, säger han.

Elva mil lång

Utvandrarleden är en cirka elva mil lång tur som är både vandringsled och cykelled. Det går även att paddla en sträcka av leden.
Vandringsleden går på skogsvägar och stigar, genom granskogar, lövskogar, ängar, längs sjöar, förbi stugor, gärdsgårdar och stenmurar. Cykelleden är på mindre asfaltvägar och grusvägar. Leden går genom tre kommuner: Emmaboda, Lessebo och Tingsryd.

Välj själv hur långt du går

Börja och sluta var du vill, gå valfritt antal etapper och boka boende på egen hand eller köp en färdig rutt; det finns olika turpaket som startar på olika ställen. Det finns också möjlighet att köpa bagagetransport.

Klasatorpet. Foto: Kristina Wirén

”Korpamoen”

En plats längs med leden är Klasatorpet, en småländsk torpstuga från 1800-talet. I filmatiseringen av Utvandrarna föreställer Klasatorpet huvudpersonernas bostad Korpamoen. Det var hit Max von Sydow, Liv Ullman och de andra skådespelarna kom för att spela in filmen 1971 i regi av Jan Troell.
Klasatorpet är numera ett sommaröppet hembygdsmuseum. Kristinas gunga är kvar, liksom jordkällaren dit dottern Anna gick och föråt sig på gröt och dog.

Seniorguide Utvandrarleden

Resa dit

Leden kan påbörjas från flera platser, som Långasjö eller Korrö.
Till Långasjö: Med tåg – till Emmaboda, därifrån buss eller taxi. Med bil – väg 120 från Emmaboda mot Tingsryd, sväng av mot Långasjö. Med flyg – till Kalmar eller Växjö, sedan tåg till Emmaboda och buss eller taxi.
Till Korrö: Med bil – väg 122 mellan Växjö och Karlskrona. Sväng av vid vägskylt ”bymiljö” söder om Linneryd. Med flyg – till Växjö och buss.

Boende

Lyx: Moshults vandrarhem. Tvåbäddsrum från 900 kronor. moshultsvandrarhem.com
Mellan: Korrö hotell. Dubbelrum från 790 kronor. korro.se
Budget: Abrahams camp. Husbil/husvagn/tält med två personer: dygnsavgift 200 kronor i lågsäsong och 225 i högsäsong. Extra avgift för fler än två personer. abrahamscamp.com

Bästa tiden

För vandring, cykling, paddling – vår och sommar men även hösten är fin.

Passar för

Alla. Välj kortare delar av leden om du tycker att det blir för långt med hela. Längs leden finns viloplatser med vindskydd och badplatser.

Seniortips

Samhället Långasjö med vandrarhem i de gamla kyrkstallarna, med återvändarnas rum som är ett litet emigrantmuseum och Café Stallet som är ett sommaröppet lantligt kafé. I samhället finns även badplats i Långasjön, konstgalleriet Galleri Garvaregården, Klasatorpet och annat.

langasjovandrarhem.se
langasjo-hembygdsforening.se
garvaregarden.com

Missa inte

Färgeriet på Korrö där Korrö Slöjd- och kulturförening har försäljning av hantverk under sommaren.

Länkar
Utvandrarleden: utvandrarleden.se
Mobergs födelsebygd: emmaboda.se

Dölj faktaruta

Fascinerar än idag

Tuppen gal, några nyfikna grisar bökar i en inhägnad och solen skiner på torpstugan.
På plats finns Stig Hermansson som är ordförande i Långasjö sockens hembygdsförening. Han tror att människornas öde i utvandrarberättelsen fascinerar oss än idag.

Berörande scen

– Som Kristinas ångest inför resan. Hon vill ju inte åka, säger han och pekar på ett stillbildsfoto från filmen:
– De står nere i Karlshamn och ska ge sig av. Karl Oskar stirrar stint mot väster och han vill bara dit. Kristina tittar åt andra hållet och vill egentligen vara kvar i Sverige hos sin släkt. Det som händer med deras dotter Anna, att hon dör, minns många som har läst boken eller sett filmen. Likaså berör avskedet när de lämnar föräldrarna i Sverige. Det var så definitivt på den tiden, säger Stig Hermansson.

Minnessten

I Vilhelm Mobergs utvandrarbygd finns flera platser med anknytning till författaren och utvandringen: Modala glasbruk där Vilhelm Moberg arbetade som ung, Moshultamåla gamla skola, även kallad ”Mobergskolan” och minnesstenen över Vilhelm Moberg på platsen där hans barndomshem en gång stod.

Åkerby vägskäl är emigranternas startplats i Mobergs utvandrarepos. Vid vägskälet började för många resan mot Amerika. I Ljuder finns kyrka, hembygdsgård, museum och ett Amerika-rum.

Text: Anna Smedberg
Foto: Kristina Wirén

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-07-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas