Äntligen äldre hjältar
Linda Hamilton och Arnold Schwarzenegger. Foto Twentieth Century Fox
Film | Se & läs | Film

Äntligen äldre hjältar

Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Linda Hamilton och Mark Hamill gör comeback i sina tidiagre roller.

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-01-09

Man trodde ju att actionhjältar hade ett bäst-före-datum – så var det förr i tiden – tänk Johnny Weissmuller, Stewart Granger och Errol Flynn. De fick slänga sig i lianer, fäktas och skjuta pil så länge de var unga och vackra. Sedan tvingades de att ägna sig åt annat. Så är det inte längre.
Just nu kan man se Sylvester Stallone, fyllda 73 år i Rambo: Last Blood, den femte Rambo-filmen i ordningen. Tyvärr kanske man ska säga, för den rollen kan inte vara nyttig för honom så stelopererad som han ser ut. Detta hindrar inte att han besegrar horder av onda mexikaner som kidnappat hans fru.

Terminatorfilmerna

Arnold Schwarzenegger, fyllda 72 år, tycks däremot vara bevarad i formalin, han är sig nästan helt lik i årets Terminatorfilm, Terminator: Dark Fate, den sjätte i ordningen och som också råkar utspela sig i Mexiko, fast här är mexikanerna goda.
Men den som verkligen imponerar är Linda Hamilton, fyllda 63 år, som är tillbaka i sin gamla roll som Sarah Connor nu med rynkor och grått hår. Hon är nog den modigaste av alla actionhjältar som faktiskt vågar visa att hon åldrats. Och publiken inte bara accepterar det utan hyllar henne för det. Hon försvann ur Terminatorfilmerna ett par år antagligen just på grund av åldern, men nu har man tänkt om. Och som hon kan ”sparka stjärt” som det heter i svensk översättning tillsammans med två yngre hjältinnor!

Star wars-filmerna

Och så har vi förstås Star wars-filmerna, där alla undrade vart Luke Skywalker, alias Mark Hamill tog vägen. Efter genombrottet i de tre första Star wars-filmerna, Stjärnornas krig, Rymdimperiet slår tillbaka och Jedins återkomst verkar han mest ha ägnat sig åt att göra röster i tecknade filmer. Kanske drabbades han av scenskräck? Men så övertalades han uppenbarligen att komma tillbaka 2017 i Star wars: The last Jedi. Jag måste medge att jag fick gåshud när han äntligen trädde fram ur skuggorna.
Och nu är det dags igen. Den 18 december har Star Wars: The rise of Skywalker premiär med Mark Hamill i sin gamla paradroll 68 år fyllda.

Jeanette Gentele

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-01-09
senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 9 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas