Film och Tv-serier att fylla sommaren med
Isabelle Huppert i Ring min agent. Foto: IMDB
Film | Se & läs | Film

Film och Tv-serier att fylla sommaren med

Jeanette Gentele tipsar om tv-serier för sträcktittande under sommarens långa kvällar. Föredrar du bio? Hon tipsar om det med.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-07-12

Många fruktar tomheten i livet när tv-serien Game of Thrones (HBO) nu tagit slut. Men det finns hopp. Utbudet av tv-serier är numera närmast oöverblickbart. Jag brukar gå på rekommendationer av vänner och bekanta och har hittills inte blivit besviken. Här är mina tips för sträcktittande under sommarens långa kvällar.

Franska Ring min agent (Netflix) eller Dix pour cent, tio procent, dvs den andel en skådespelaragent ska ha av sin klient, är en i alla bemärkelser påkostad serie. Till den påhittade agentbyrån ASK kommer rader av verkliga franska stjärnor som spelar sig själva som Cécile de France, Nathalie Baye, Christopher Lambert, Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Monica Belluci, Isabelle Huppert. Stjärnornas storlek växer med avsnitten. Man får verkligen en titt in bakom kulisserna om hur rollsättning och kontraktsförhandlingar går till på ett mycket underhållande sätt. (Tre säsonger om sex entimmesavsnitt.)

Båda är till åren komna och brottas med problem som sorg, ensamhet, prostatabesvär men gör det med glimten i ögat.

The Kominsky method (Netflix) har ett snarlikt upplägg. Sandy Kominsky (Michael Douglas) driver en teaterskola i Hollywood tillsammans med sin dotter. Hans bästa vän är hans agent Norman, spelad av Alan Arkin. Båda är till åren komna och brottas med problem som sorg, ensamhet, prostatabesvär men gör det med glimten i ögat. Även här dyker kända skådespelare upp i rollen som sig själva, bland annat Jay Leno och Elliot Gould. I mindre roller även Ann-Margret som påflugen granne och Danny De Vito som sorglös urolog. (En säsong om åtta avsnitt på en halvtimme.)

På bio i sommar

Fenix

Regi: Camilla Strøm Henriksen

Norsk storfilm med Sverrir Gudnasson och Maria Bonnevie i rollerna. 13-åriga Jill kämpar för att hålla ihop familjen. Mamma orkar bara ta sig upp ur sängen för att dricka alkohol. När pappan, en självcentrerad musiker som varit försvunnen, dyker upp på Jills 14-årsdag tänds hoppet om en ljusning men nya hemligheter avslöjas. En familjeberättelse om barn som tvingas bli vuxna för tidigt men också om mod och kärlek.

”Stockholm” Day 17 Photo: Jan Thijs 2017

Stockholm

Regi: Robert Budreau

”Stockholmssyndromet” – när ett offer blir vän med sin förövare – blev ett begrepp efter Norrmalmstorgsdramat 1973. Det var då Jan Erik ”Janne” Olsson gick in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm, tog tre kvinnor som gisslan och begärde den fängslade Clark Olofsson utlämnad. Nu har detta drama blivit långfilm med Ethan Hawke som den klantige bankrånaren Lars och Noomi Rapace som kassörskan Bianca.
(Premiär 5 juli)

Midsommar

Regi: Ari Aster

En ung amerikansk kvinna (Florence Pugh) följer motvilligt med sin pojkvän (Jack Reynor) till en avlägsen by i Sverige till vad hon tror ska bli ett traditionellt midsommarfirande men det blir något helt annat. En skräckfilm i midsommartid låter riktigt lovande. Regissören Ari Aster är känd för bland annat skräckisen Heredity.
(Premiär 10 juli)

Dölj faktaruta

Den israeliska serien Shtisel (Netflix) har några år på nacken men är värd all uppmärksamhet den kan få. Den utspelar sig i den judiskt ultraortodoxa delen av Jerusalem hos familjen Shtisel med den ogifte sonen Akiva (Michael Aloni) i centrum, en sökare med konstnärliga drömmar. Vi får följa hela hans brokiga familj och deras konflikter med och kärlek till varandra. Det låter kanske underligt exotiskt men sällan har jag sett ett så levande skådespeleri eller följt en så oförutsägbar historia. Språken är hebreiska och jiddisch. (Två säsonger om tolv 45-minutersavsnitt.)

Jeanette Gentele

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-07-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas