Jul är bäst på bio!
David Hellenius och Helena af Sandeberg i Lyckligare kan ingen vara. Foto: SF Studios.
Film | Se & läs | Film

Jul är bäst på bio!

Vilken är den ultimata julfilmen? frågar sig Seniorens filmskribent Jeanette Gentele, och sätter sina pengar på en bred komedi.

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-12-22

Dickens En julsaga på teatern, Nötknäpparen på Operan och Frank Capras Livet är underbart i SVT tillhör julens fasta traditioner. Och Kalle Anka förstås. Men vilken är den ultimata julfilmen?
Brittiska Love actually från 2003 med Hugh Grant som handlar om åtta väldigt olika par och deras kärleksrelationer under den hektiska månaden före jul toppar nog mångas lista. En amerikansk julfigur som Hollywood försökt lansera hårt är Grinchen, ett elakt grönt troll som hatar julen. År 2000 klädde en skrikig Jim Carrey ut sig hans gröna skinn i Grinchen – julen är stulen. Jag fick ont i öronen. Nu kan man se Grinchen i en animerad version som är mera lågmäld, men jag har svårt att tro att griniga Grinchen blir riktigt populär hos oss.

Nötknäpparen är som sagt en återkommande figur under julen. Ingen blev dock riktigt imponerad av Lasse Hallströms röriga film Nötknäpparen och de fyra världarna. Då bör man nog hellre satsa på the real thing Nötknäpparen – balett från Royal Opera House (premiär 3 december).
Julen vi alla drömmer om utspelas förstås i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander, som nu även blivit framgångsrik pjäs på en rad teatrar. Tack vare Ingmar Bergmans 100-årsjubileum kan den tre timmar och åtta minuter långa versionen återigen ses på bio från den 2 december.

Kanske är den ultimata jultraditionen ändå en bred svensk komedi med premiär lagom till jul. I år heter den Lyckligare kan ingen vara och kretsar runt fem par i olika generationer vars liv vävs samman av tillfälligheter där den gemensamma drivkraften är sökandet efter kärleken. (Vissa likheter med Love actually kan anas.) Medverkande är David Hellenius, Helena af Sandeberg, Kjell Bergqvist och Sanna Sundqvist. (Premiär 21 december) Regissör är Staffan Lindberg som begåvat oss med filmer som Sommaren med Göran: en midnattskomedi, En gång i Phuket och Micke & Veronica, alla med David Hellenius och Peter Magnusson i rollistan.

Text: Jeanette Gentele

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-12-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas