Se & läs

Barnbio och sånger från äldreomsorgen

Publicerad 2010-07-16

Utflykten

Dra till Hälsingland.

Två ställen i Hälsingland som bara är ett måste om man råkar ha vägarna förbi. Mellanfjärden är det ena, ett litet fiskeläge vid kusten sydost om Gnarp (längs E4:an)där det känns som om tiden nästan stått stilla. Röda små trähus i klungor, en gästhamn där små och stora båtar stannar till på sin väg längs norrlandskusten, en sommarteater med lättsam underhållning och ett anspråkslöst men innehållsrikt fiskemuseum med berättelser om forna tiders storfiskare och fiske gör denna plats till något extra. Fiskebutiken är också den värd ett besök, där kan man köpa lokalt fångad fisk och goda sillinläggningar.

Gränsfors heter nästa ställe, som är en hälsingländsk idyll en bit in från Gnarp, rakt västerut. Gränsfors är namnet på forsen som går genom byn och även namnet på byn. På denna lilla plats finns en världsexportör av yxor (till Japan m fl exotiska länder) och ett krukmakeri. På båda ställena kan man uppleva tillverkningen i sin miljö. Att göra yxor är en stor hantverkskonst och vill man så finns det lokala kurser i yxtillverkning. Cafét intill serverar gott hembakat. Och hela tiden hörs Gränsforsens rogivande brus i bakgrunden.


Filmen

Gå på barnbio.

Det regnar köttbullar är en animerad amerikansk film med en liten pojke i huvudrollen som drömmer om att bli stor vetenskapsman och upptäckare. Det blir han också, men med förfärande konsekvenser – det börjar regna mat ifrån skyn (hamburgare och pizza mm). Alla förundras och tar för sig av mannan från himlen. Men något går snett med tekniken. Köttstyckena och köttbullarna blir bara större och större, liksom människorna som äter av dem.
En film för alla åldrar i högt – och väldigt amerikanskt – tempo med ett tankeväckande innehåll. Tips: ta med barnbarnen!

Receptet

Snabb paj.

Sommarpaj kan man gott kalla denna lättgjorda och goda bärpaj. Ursprungligen är receptet tänkt för jordgubbar men kan lika gärna användas till andra sommarbär som björnbär, blåbär och hallon.
Smält rejält med smör (ca 175 g) i en kastrull, rör ner rikligt med socker (1,5 dl) och cirka tre dl vetemjöl blandat med en halv tesked bakpulver.

Häll över i pajform, platta ut med hand eller skedblad. Obs. smeten ska vara lös. Lägg i så mycket bär att det täcker botten, strö över ett par-tre matskedar med strösocker och eventuellt en knapp matsked potatismjöl. In i ugn och grädda i ca 25 minuter på 225 grader. Servera varm eller kall med glass och/eller lättvispad grädde.


Boken

Bok för mer än hängmattan

Diktsamlingen Sånger från äldreomsorgen gavs ut förra hösten (Albert Bonniers förlag) och blev med rätta mycket uppmärksammad. 90-årige poeten Ragnar Thoursie, som gick bort nyligen, ger sin högst personliga skildring av livet som gammal. Så här skriver han till exempel om läkarbesök:

”Det lönar sig inte, skapar bara irritation
att gå till doktorn med för små besvär, eller för stora.
Lagom är bäst för äldrevärden
som att operera ögonen för starr,
då blir det genast remiss.
De riktigt stora, som fel på aortaklaffen,
nej då vill han inte ens remittera.
De dagliga plågorna, ryggvärken
dem får jag tas med själv tillsammans med min rollator.”

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas