Boktips: Träffsäkert om vår tid
Se & läs

Boktips: Träffsäkert om vår tid

Rutinerade John le Carré har kommit med ännu en agentroman. Ingalill Mosander tipsar om den och flera andra böcker.

Ingalill Mosander
Publicerad 2020-01-07

Thriller:

Efter skandalen

av Sarah Vaughan, Bonniers

Ett lysande rättegångsdrama. Jag blir helt uppslukad, läser som om jag var försatt i trans. En medlem av den brittiska regeringen anklagas för våldtäkt. Mannen tillhör den elit som gått på privatskolan Eton, studerat i Oxford och är nära vän till premiärministern.
Historien berättas ur tre olika personers perspektiv och är välskriven, intelligent och rakknivsvass. Nominerad till Årets bästa deckare av Svenska Deckarakademin.

Roman:

Där livet är fullkomligt

av Silvia Avallone, Natur & Kultur

Klassklyftorna är avgrundsdjupa och längst ner finns kvinnorna vars män antingen sitter i fängelse eller bara har övergivit dem.
Handlingen utspelas i en nedgången förort till Bologna. Adele, 17 blir gravid med en smågangster. Kommer hon att klara av att bli mamma?
Samtidigt för ett välbärgat par en förtvivlad kamp för att bli biologiska föräldrar. En enastående skildring av ett Italien där människorna förlorat framtidstron.

Fakta:

Historien om New York

av Henrik Berggren, Historiska Media

Som att vara med i en film. Så kändes det första gången jag kom till New York.
Författaren tecknar ett personligt, kärleksfullt porträtt av staden han bodde i som barn. Det har blivit ett imponerande stycke nutidshistoria där man får veta massor om verkligheten bakom alla kända namn och händelser som dominerat tidningsrubrikerna. En storslagen berättelse om invandring, utveckling och mänsklig dådkraft. Perfekt presentbok.

Spionroman:

En fri agent

av John le Carré, Bonniers

Hans vrede har inte lagt sig. Vid 88 års ålder använder han sin ställning som en av vår tids främsta bestsellerförfattare åt skoningslös samhällskritik. I vitglödgat raseri strimlar han Brexit, Trump och den värld vi numera tvingas leva i.
Det är spännande och underhållande men egentligen djupt deprimerande läsning. En brittisk agent, vars karriär inom säkerhetstjänsten är på upphällningen, skickas ut på ett sista uppdrag.

Barn 9-12 år:

Vänta på vind

av Oskar Kroon, Brombergs

I likhet med Augustprisjuryn älskar jag den här boken. Oskar Kroon har hittat en exakt tonträff i sin skildring av Vinga, hennes morfar och deras sommar på en ö i havet. Det är en skimrande berättelse om ensamhet och vänskap, valar och albatrosser, evigheten och oändligheten.
Men hela tiden pulserar en sorg i bakgrunden över en försvunnen pappa och ledsen mamma. Om förändring, försoning och ett avsked till barndomen.

Ingalill Mosander
Publicerad 2020-01-07
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas