Dela med dig av dina lumparhistorier
Lumpen armemuseum Foto Colourbox
Se & läs

Dela med dig av dina lumparhistorier

Armémuseum söker berättelser, brev och annan information till ett forskningsprojekt. Och de som gjorde lumpen innan 1950 är extra intressanta.

Publicerad 2012-01-26

– Vi efterlyser brev, dagböcker, foton och minnesanteckningar som kan berätta om hur det var att ligga inne under första halvan av 1900-talet, säger historikern Pontus Rudberg. Han arbetar med tiden fram till 1950.

Den allmänna värnplikten i Sverige startade 1901 och upphörde 1 juli 2010. Nu vill Armémuseum dokumentera dokumentera värnpliktens historia och minnen som förknippas med lumpen och som riskerar att falla i glömska. Flera forskare är inblandade i projektet.

– Vi efterlyser även informanter som vill berätta om sina lumparminnen i en intervju, säger intendenten Anna Fredholm.  Alla som har gjort lumpen inom armén i Sverige fram till och med 2010 är välkomna att höra av sig. Intervjuerna kommer att kretsa kring konkreta upplevelser av de föremål som använts under värnpliktstiden.

Den information som samlas in kommer bland annat att användas för framtida utställningar på Armémuseum.

 

Temadag för de som befinner sig i Stockholm

På lördag 11 februari kan den som vill komma till Armémuseums temadag och berätta om sin tid i lumpen och eventuella medhavda minnen. Berättelserna spelas in på video och minnessaker fotograferas för muséets samlingar. för oss om ditt foto, muckarsnöre, dagbok eller något annat från din tid i lumpen. Vi spelar in din berättelse och fotograferar ditt medhavda minne.

De som deltar med sina minnen under temadagen bjuds på gratis entré till museet samt ärtsoppa i restaurangen.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas