Franskt till helgen
Se & läs | Film
Från filmen Franska nerver.

Franskt till helgen

Veteranens filmskribent Jeanette Gentele tipsar om tre sevärda franska filmer.

Publicerad 2012-04-27

Manlig tönt

Kvinnorna på sjätte våningen. Det var länge sedan vi såg en fransk »hunk« på vita duken och det lär fortsätta att dröja. Just nu tycks den manliga tönten vara inne även i fransk film. Fabrice Luchini får ofta spela komisk äkta man, senast mot Catherine Denueve i Potiche – en fransk troféfru. Det gör han även med den äran i Kvinnorna på sjätte våningen.
I filmen som utspelar sig på 60-talet smyger han upp till de spanska hembiträdena som bor på sjätte våningen i huset – för att lära sig leva det goda livet vilket fransmännen tydligen inte kan.

Blygt kärlekspar

Franska nerver. Här är båda huvudpersonerna så blyga att man undrar hur de någonsin ska få ihop det, trots att de delar ett brinnande intresse för att göra chokladkonfekt. Hon går på gruppterapi för sjukligt blyga,
medan han gömmer sig på sitt kontor. Unga Isabelle Carré är söt som en karamell, medan Benoît Poelvoorde är ytterligare en medelålders tönt – om än en charmig sådan. Deras första middag blir en riktig katastrof eftersom han hela tiden måste gå ut på toaletten och byta skjorta då han svettas så ymnigt.

Ett nytt liv

Kärlek i Normandie. Mönstret går igen, även om miljön är lite mer realistisk. Angèle har precis kommit ut från fängelset och måste börja ett nytt liv för att få vårdnaden om sin son. Hennes val faller på den ensamstående fiskaren Tony som bor med sin mamma. Hans vänner beskriver dem som Helan och Halvan. Hon smal och vacker, han ganska korpulent. Det som börjar som kall beräkning från hennes sida tar dock en icke så oväntad vändning. Ett nytt liv är möjligt, vilket skulle bevisas.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas