Siw var först!
Se & läs | Musik
Siw Malmkvist. Foto Louise Billgert

Siw var först!

Visste ni att Siw Malmkvist var den allra första svenska artisten som fick en hit på amerikanska Billboard-listan? Låten Sole Sole Sole låg fem veckor på listan år 1964.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-10-17

I programmet Det svenska popundret på SVT får ett antal kända personer i musikbranschen frågan om de möjligen vet vilken svensk artist som var först med att komma på amerikanska Billboardlistan. Det gissas på Björn Skifs, Abba, Sylvia Vrethammar och Ola and the Janglers och flera andra.

Förvåningen är stor när rätta svaret kommer. Det var faktiskt Siw Malmkvist som var först med låten Sole Sole Sole som hon sjöng tillsammans med italienaren Umberto Marcato. Den låg fem veckor på hitlistan sommaren 1964, från den 18 juli till den 15 augusti.

Men var jag etta, nä, det var jag väl inte?

Även Siw själv blev lite förvånad när hon intervjuas i programmet. ”Men var jag etta, nä, det var jag väl inte?” Nej, inte etta på listan, som bäst låg låten på 58:e plats. Men först ut från Sverige, som så småningom kom att bli världsledande inom pop.

Svenska artister som legat etta på Billboardlistan är Björn Skifs med Hooked on a feeling, ABBA med Dancing Queen, Roxette med The Look, Listen to your heart, It must have been love, Joyride och Ace of Base med The Sign.

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-10-17
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas