Nyheter

91-åring fick rätt mot kommunen

Kammarrätten i Göteborg har gett en 91-årig kvinna rätt till särskilt boende, trots att kommunen hävdat att hon klarar sig med trygghetslarm.

Publicerad 2013-04-15

Det är kvinnans ålder, att hon känner sig otrygg på nätterna, och det faktum att man kan anta att hennes hjälpbehov kommer att öka, som avgjorde fallet till kvinnans fördel, skriver Helsingborgs dagblad.

Det rapporteras ofta om riktigt gamla och sjuka personer som får avslag på sina ansökningar om särskilt boende med hänvisning till att de klarar sig med hemtjänst och trygghetslarm. Men det kan alltså löna sig att överklaga ända upp i domstol.

Den aktuella 91-åringen är, enligt Helsingborgs dagblad, ”så pigg att hon klarar många av de dagliga sysslorna själv, även om hon knappt kan förflytta sig utan rollatorn.” Men hon har hjärtbesvär och yrsel och är rädd att falla när hon går upp på nätterna.

I sin bedömning, som alltså ger kvinnan rätt till särskilt boende, hänvisar Kammarrätten till rättsfall från Högsta förvaltningsdomstolen som sagt möjligheterna till trygghet, kontakter och personens egen vilja ska väga tungt, även om personen klarar sig hyfsat i en vanlig lägenhet. Särskilt ska detta gälla vid hög ålder, då hjälpbehovet förmodas öka.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas