Nyheter

Ålderism gör att företag förlorar nya idéer

Likriktningen inom rekrytering kritiseras i en debattartikeln på sajten TeknikFreak.

Publicerad 2014-01-13

Det är Kjell Lindström, trendspanare och föreläsare och Magnus Dalsvall, HR-expert och föreläsare, som menar att ängsligheten och likatänkandet där alla följer alla gör att dagens rekryterare bara anställer personer som redan liknar dem som redan arbetar i företaget.

”Effekten är skrämmande. De som idag sitter med jobb har samma bakgrund, samma erfarenheter, samma etnicitet och samma ålder; endast Polen är sämre än Sverige på att anställa 55+ – det säger ganska mycket.”

Utan mångfald finns inga impulser till nytänkande. Arbetskraften uppnår inte sin fulla potential. Om någon hade modet att slppa in unga, gamla och människor med olik bakgrund än resten av arbetsstyrkan skulle man kunna nå nya höjder, menar debattörerna.

Samtidigt kritiserar man att HR, som står för Human resources, glömt bort halva sitt uppdrag. Såväl chefer som anställda presterar bättre när de trivs och känner sig lojala med arbetsgivaren. Att bara räknar pengar och kortsiktiga resultat blir kontraproduktivt, eftersom det leder till ett sämre arbetsklimat, med sämre resultat som följd.

Här kan du läsa hela inlägget:

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas