Respekt i särskilt boende en bristvara
Foto: Getty Images
Nyheter | Äldreomsorg

Respekt i särskilt boende en bristvara

Upplevelsen av att bli bemött med värdighet och respekt från personalen har minskat hos äldre i särskilt boende. Det visar en ny forskningsrapport.

Jan Arleij
Publicerad 2021-12-21

Det är forskare vid Mälardalens högskola som tillsammans med Högskolan Dalarna och Karolinska Institutet har undersökt vilka faktorer som är av betydelse för att äldre personer på särskilda boenden skall uppleva välbefinnande.

Forskarna har fokuserat på värdighet och välbefinnande för att sedan undersöka vilka variabler som kan kopplas till detta.

Antalet medverkande i studien är över 35 000 personer.

Miljön är viktig

Resultaten i studien visar att dåligt bemötande eller en dålig attityd från personal hade ett samband med upplevd sämre värdighet och välbefinnande. Likaså om den äldre inte trivdes med boendets miljö – inne, ute och kring måltiderna.

Mälardalens högskola.

Om personen dessutom bedömde sin hälsa som dålig, och om han eller hon hade en demensdiagnos, upplevdes också en sämre värdighet och ett sämre välbefinnande, berättar Lena Marmstål Hammar, projektledare och biträdande professor på Mälardalens högskola.

Viktig information

– Denna typ av studier är viktiga eftersom de erbjuder väldigt viktig information för utvecklingen av äldreomsorgen. Just denna utveckling är ju aktuell nu när Corona-pandemin satt strålkastarljuset på äldreomsorgen och uppdagat betydande brister, säger Lena Marmstål Hammar.

Ytterligare rapporter kommer att publiceras under 2022.

Saknar förutsättningar

Tidigare undersökningar har påvisat att inom hemtjänsten har upplevelsen av att bli bemött med värdighet och respekt minskat drastiskt från 2016 till 2018. Nu kommer man att analysera perioden från 2016 till 2020.

Lena Marmstål Hammar. Foto Jonas Bilberg

– Jag skulle säga att man inte har förutsättningarna att bedriva en så god vård man vill. Det här är viktiga data för verksamheterna att veta om vilken stor betydelse bemötande och attityder har, säger Lena Marmstål Hammar i en kommentar till P4 Sörmland.

Jan Arleij
Publicerad 2021-12-21
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas