Nyheter

Äldreboende kan bli mötesplats

I onsdags invigdes det nya äldreboendet Flottiljen i Järfälla kommun norr rom Stockholm. Ett äldreboende för framtiden, hoppas kommunpolitikerna.

Publicerad 2012-03-18

Det finns exempelvis bredbandsuppkoppling i alla rum och inbyggd teknik för att underlätta vård och omsorg för personal och boende.

– Äldre ska få tillgång till modern teknik och bo i vackra lokaler. Här kommer också vardagslivet in till de äldre med de öppna delarna för umgänge, friskvård och servering vilket ger extra krydda för de boende, säger Björn Falkeblad, socialnämndens ordförande i Järfälla.

Olika former

Äldreboendet består av 40 lägenheter. Tjugo lägenheter är demensplatser och tjugo lägenheter är vanliga omvårdnadsplatser. Det finns också ett korttidsboende med tio platser.

Flottiljen ska också vara en mötesplats för alla åldrar med en spa- och träningsavdelning samt kafé, möteslokal och restaurang som är öppna för alla.

– Vi hoppas att boendet blir en träffpunkt för alla åldrar i Barkarbystaden. Här finns till exempel en spa- och träningsanläggning med friskvårdsaktiviteter, bassäng, massage och gym för både de boende och allmänhet. På Träffpunkten kafé och möteslokal kan föreningar eller privatpersoner boka möten och restaurangen är öppen för alla.

Personer med demens

Inför uppförandet av Flottiljen ville kommunen tänka helt nytt på ”framtidens äldreboende” både när det gäller verksamhet och byggnad. Arkitekturen är utformad med målet ”att skapa rum med inspiration och trygghet för alla”, framhåller kommunen.

Materialval och ljussättning ska vara noga utvalt bland annat för att passa personer med demens. Utomhusmiljön är tänkt att stimulera alla sinnen med en trädgård anpassad för människor med funktionsnedsättning.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas