Alkoholmissbruk ställer krav på äldreomsorgen
Nyheter
Drickandet ökar bland äldre. Alkoholmissbruk. Foto Colourbox

Alkoholmissbruk ställer krav på äldreomsorgen

I takt med att nya generationer blir äldre så ändras alkoholvanorna inom äldreomsorgen. Det kan ställa till problem för de anställda, skriver TT.

Publicerad 2013-07-30

Det är när drickandet förvandlas till ett missbruk som det blir problem. Då kan drickandet bland annat öka antalet fallolyckor och konflikter mellan boende.

– Hur man jobbar med gravt missbruk är hittills ganska okänt för oss inom äldreomsorgen. Vi utgår från den enskildes vilja, men ibland krockar ju den med vår personals arbetsmiljö och den enskildes mående, säger Berit Jeppson, enhetschef inom äldreomsorgen i Landskrona till TT.

I en tidigare serie om alkohol i Veteranen berättade hemtjänstanställda ”Anette” om sin situation i ett arbete där hon ibland stöter på människor med alkoholproblem:

– Vi orkar inte alltid bära berusade äldre i säng. Då begär vi att få in liftar. Ibland tvingas man låta dem ligga kvar på golvet. Man ger bara en kudde och en filt, för då ramlar de i alla fall inte ur sin säng.
Det är ofta uppenbart att fall beror på för mycket alkohol.
– Vi i hemtjänsten kommer ofta in i bilden när den äldre kommer hem från sjukhuset efter att ha brutit ett ben eller en handled. Ganska snart förstår vi om den troliga orsaken var för mycket alkohol.

Läs Veteranens artikelserie om alkohol här:

Läs också
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas