Nyheter

Barbro Westerholm: Äldre i Stockholm har blivit lurade

Politikerna i Stockholms stad stoppar delvis sin omvandling av servicehusen till trygghetsboenden med lägre servicenivå. Processen ska utvärderas.

Publicerad 2012-02-07

De så kallade trygghetsbostäderna riktar sig till personer över 75 år, och ska fungera i övergången mellan att bo hemma och att få plats på vård- och omsorgsboende eller särskilt boende som det också kallas. Men att trygghetsbostäderna byggts ut på bekostnad av servicehusen har varit olyckligt, enligt Folkpartiet i Stockholm.

– Vi tycker att det är viktigt att man gör halt och utvärderar. Trygghetsboende är ju något bra, men det har fått oförtjänt dålig klang i Stockholm. Vi vill inte att det här boendet kommer till genom att man avskaffar något annat, säger Ann-Katrin Åslund, FP:s talesperson i äldrefrågor till Svenska Dagbladet.

Svek mot de äldre
13 servicehus har lagts ned i Stockholm. Processen påbörjades 2009 efter att den borgerliga majoriteten brutit sitt vallöfte om att bevara servicehusen. Motiveringen var att trygghetsbostäder kunde ersätta dem.

Det var Barbro Westerholm (FP) som ledde den statliga äldreboendedelegation som 2008 föreslog att kommunerna skulle bygga trygghetsbostäder.

– Men det var aldrig avsikten med utredningen att servicehusen skulle omvandlas till trygghetsboenden. Man har lurat de äldre som flyttat in i servicehusen, och som har blivit lovade de här insatserna när man nu tar bort dem. Det var inte så det var tänkt, säger Barbro Westerholm.

Måste analysera läget
Servicehusen kan jämföras med ett hotell där allting ingår medan trygghetsboende inte kräver ett biståndsbeslut av en biståndsbedömare, och där äldre med vårdbehov får hjälp av hemtjänsten. Trygghetsboendet innebär att en större kostnad läggs på de äldre.

Ansvarig politiker är äldreborgarrådet Joakim Larsson (M).

– Vi ser att där man har genomfört trygghetsboenden så har det gått ganska bra. Men processen under omvandlingen har skapat väldigt mycket oro. Och det måste vi analysera ytterligare, och informera varje individ om vilken omsorg kommunen kan erbjuda, säger Joakim Larsson till Svenska Dagbladet.

Krav på ombyggnad
Processen har eldats på genom att Arbetsmiljöverket vid sina inspektioner på servicehusen dömt badrummen som för trånga att bedriva omsorgsarbete i.

Med hot om vite på flera miljoner kronor har politikerna valt en omvandling till trygghetsbostäder.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Avgörs under våren

Dessa servicehus i Stockholm har sedan 2009 omvandlats till trygghetsboenden: Skärholmen, Kastanjen, Fästmanssoffan, Tunet, Kvarnberget, Rio, Långbroberg, Tanto, Väduren och Hammarbyhöjden.

Under våren ska beslut fattas om Traneberg, Trekantens och Axelsbergs servicehus. Alla har dömts ut av Arbetsmiljöverket.

Källa: SvD

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas