Nyheter

Barbro Westerholm prisas i Årets mappie

... men sångerskan fick den stora utmärkelsen. Här är alla som vann när tidningen M-magasin uppmärksammade kvinnor över 50.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-02-09

Årets Mappie 2015 tilldelades artisten Lill Lindfors för att hon ”sedandebuten som artist på 1950-talet ständigt förnyat sig. Hon är essensen av en mogen, attraktiv pionjär person – en Mappie.”

– Det känns stort, säger Lill Lindfors som utöver artisteriet även är goodwillambassadör för Unicef, FN:s barnfond, och särskilt engagerad i flickors och kvinnors skolgång och utbildning.

Barbro Westerholm, en gång i tiden ordförande för SPF Seniorerna (dåvarande SPF) och äldst i riksdagen där hon sitter för Liberalerna fick utmärkelsen Årets Maktmappie, inte minst för sitt arbete vad gäller äldres rättigheter och synen på äldre.

Lerin blev hedersmappie

Övriga pristagare blev Årets Stilmappie – stylisetn Hedvig Andér, Årets Hjältemappie – debattören Zeliha Dagli, Årets Kulturmappie – journalisten Ann-Marie Rauer, Årets Internationella mappie – skådespelaren Maggie Smith och Årets Hedersmappie – Lars Lerin.

– I Sverige finns en monumental åldersdiskriminering. Med Årets Mappie har vi bevisat att kvinnor över 50 är gångbara på marknaden, visat deras kompetens och värde. Det är viktigt att lyfta fram kvinnliga förebilder eftersom kvinnor ännu inte har halva makten, men priset har hjälpt till med den tysta revolution som pågår och som bevisar att 70 är det nya 50. Jag tror att det här priset inte behövs om tio år, säger Amelia Adamo, chefredaktör för M-magasin.

Stina Dabrowski, som pryder omslaget till senaste numret av Senioren, blev årets Mappie 2007. Även Carin Mannheimer fick priset under sin livstid, 2012. Samma år som hon intervjuades i Veteranen, som SPF Seniorernas medlemstidning hette då.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-02-09
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas