Nyheter | Väckt reaktioner

Borde gå att hitta sätt för anhöriga att ta farväl

En 81-åring ordinerades palliativ vård av en läkare som inte träffat honom. Men då han fick dropp piggnade han till. Ibland krävs fysiska besök, menar SPF Seniorernas Gösta Bucht.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-04-24

Det var SVT som rapporterade om 81-åriga Jan på ett boende i norra Stockholm som, trots att han var svårt sjuk i corona, under tre veckor inte fick träffa en läkare. Han ansågs också för svag för ett sjukhusbesök. Istället rapporterade en sköterska till läkaren via telefon. Och läkaren bedömde, utan att vara där, att Jan var döende och ordinerade morfin.

Måste få träffa läkare

Men när sonen protesterade mot den palliativa vården fick Jan näringsdropp istället, och piggnade till.

– Jag tar för givet att svensk sjukvård kan erbjuda min pappa att få träffa en läkare när han är allvarligt sjuk, säger sonen Thomas Andersson till SVT.

Inte alltid lämpligt

Det är Socialstyrelsen som rekommenderar att läkarbesök i högre grad ska ske via video eller telefon under pågående pandemi. Men besöksförbuden för anhöriga och de begränsade läkarbesöken är inte alltid av godo, menar Gösta Bucht, sakkunnig i vård- och omsorgsfrågor hos SPF Seniorerna.

– Det finns situationer när vård via telefon eller video fungerar och det finns situationer när det fungerar mindre väl. För svårt sjuka i livets slutskede samt oroliga och förvirrade personer med demenssjukdom fungerar icke-fysisk vård i regel mindre väl.

Ta farväl

Han efterlyser också sätt som tillåter anhöriga att besöka äldre som är sjuka.

– Det borde gå att hitta modeller där anhöriga kan ta farväl av sina närstående, om vårdpersonal kan vara i närheten med skyddsutrustning borde också anhöriga kunna det.

Väckt reaktioner

SPF Seniorerna har fått ta emot flera reaktioner på det som visades i SVT- inslaget.

Yngve Gustafson, professor i geriatrik och en gång utsedd av Seniorens läsare till Årets senior, menar att personer i äldrevården diskrimineras under pandemin. Det tillbakavisas i SVT av Socialstyrelsen Thomas Lindén, chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården, som menar att de begränsade läkarbesöken är till för att skydda de äldre.

För IVO

SPF Seniorernas Gösta Bucht håller med om att det finns oklarheter i bedömningen av Jans vård. Han menar att fallet borde intressera IVO.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-04-24
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#8
senioren-nr-8
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Margit och Willy Silberstein.
  • Hälsosam fika
  • Pensionärsråd: Du och din erfarenhet behövs
  • Malena Ivarsson: Skriv en ärlig kontaktannons

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas