De äldre blev lurade – igen
Foto: Getty Images
Nyheter | valanalys

De äldre blev lurade – igen

Ingen sänkt skatt på pension. Trots löften. Stor oro för nedskärningar inom äldreomsorgen. Trots alla fina ord. Nä, de äldre blev en dörrmatta det här valet också när regeringens första budget presenterades. Det skriver Seniorens Jan Hagberg i sin krönika.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-11-09

28,1 procent av de röstberättigade i årets val var 65-plussare och när de äldre nämndes i valrörelsen, vilket i och för sig inte var så ofta, var det med stora ord och många löften.

Moderaterna upprepade flera gånger att skatten på pension skulle sänkas så att pensionärers ekonomi blir bättre. Det står även i Tidöavtalet som SD, M, KD och L presenterade efter valet.

Av det blir det nu ingenting. I alla fall inte nästa år. Överhuvudtaget finns det ingenting i budgeten för att stärka pensionärers ekonomi kortsiktigt utöver det förstärkta jobbavdraget för äldre.

När det gäller äldreomsorgen har många kommuner problem att få ihop bemanningen och innan valet var samtliga riksdagspartier eniga om att arbetsförhållandena måste förbättras och statusen öka.

Inte minst visade pandemin det och då haglade löftena. Men minnet verkar vara kort bland det ansvariga politikerna.

Kan drabbas av nedskärningar

Så sent som förra veckan förklarade Sveriges Kommuner och Regioner att man är på väg mot ett underskott på 20-30 miljarder kronor om man inte får stöd av staten. SKR har sagt att det behövs 10 miljarder enbart för att täcka upp för stigande priser.

I regeringens budget för 2023 får SKR 6 miljarder kronor i generella tillskott vilket oroar både pensionärsorganisationer och fackförbund.

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson säger i en kommentar att hon ser en risk att kommunerna kommer att dra åt svångremmen och att äldreomsorgen kommer att drabbas av nedskärningar.

Hon är sannerligen inte ensam om den oron.

”Det duger inte”

– Det stora glappet mellan välfärdens behov och resurserna som avsätts kommer att märkas i de verksamheter som redan är sköra och har stora behov av förstärkningar. Det handlar inte minst om äldreomsorgen, socialtjänsten och sjukvården, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

– Det behövs en rejäl ambitionshöjning för att stoppa personalflykten i äldreomsorgen och säkra kvaliteten för de äldre. Det som nu har presenterats duger inte, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård.

Inte heller personer födda 1957, som drabbas av de nya skattereglerna när åldersgränserna i pensionssystemet höjs och inga övergångsregler för förhöjt grundavdrag införs, kompenseras trots att det är fullt möjligt att göra det. För vissa kan det handla om tiotusentals kronor.

Borde ha varit mer – efter alla löften

Finns det inte något positivt för seniorer i budgeten då?

Jodå, det redan nämnda jobbskatteavdraget för personer över 65 år vilket innebär lägre skatt för den som jobbar efter det.

Dessutom satsas 50 miljoner på att motverka ofrivillig ensamhet och en satsning på fortsatt stöd för mer effektiv primärvård på landsbygden är positivt.

Men det hade kunnat vara mycket mer. Det borde vara mycket mer. Med tanke på alla löften innan valet.

Läs också: Annika Creutzer: Snurrigt värre för 57-orna

Läs också
Jan Hagberg
Publicerad 2022-11-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas