De leder förbundsstyrelsen
Kongress 2017 | Nyheter
Eva Eriksson. Foto: Creative Commons

De leder förbundsstyrelsen

Kongressen gick på valberedningens förslag och valde Eva Eriksson, Richard Olsson och Lena Gustafsson till ordförande respektive första och andra vice ordförande.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-06-14

Till posten som förbundsordförande fanns en nominerad, Eva Eriksson, tidigare riksdagsledamot (L) och landshövding. Hon valdes också med ett rungande ja.

Till posten som anda vice ordförande fanns också bara valberedningens förslag, Lena Gustafsson, som tidigare suttit som ledamot i styrelsen under en mandatperiod.

Utmanades

Valberedningens förslag till förste vice ordförande, Richard Olsson, Stockholm – som själv ingick i valberedningen men avgick då han nominerades – fick däremot konkurrens. Stockholmsdistriktet själva förespråkade istället Monica Ulfhielm från Stockholm, som valberedningen föreslagit som ledamot i förbundsstyrelsen. Gotlandsdistriktet förespråkade Kjell Hansson, Norra Älvsborg, som också föreslagits till en plats som ledamot i styrelsen där han redan suttit en period.

Här är presidiet

Eva Eriksson har hon en mandatperiod i riksdagen 1994-1998 för Folkpartiet Liberalerna följdes av sex år som regionråd i Västra Götaland och ordförande i Hälso- och Sjukvårdsstyrelsen – ”då lärde jag mig mycket om bristerna i en splittrad äldrevård och omsorg” – varefter hon blev landshövding i Värmland 2004-12.

Richard Olsson har erfarenhet från näringslivet och dubbla examina, civilingenjör från Chalmers och civilekonom vid Handels i Göteborg. Han har varit ordförande för SPF Seniorerna i Nacka.

Lena Gustafsson har utbildning inom ekonomi, marknadsföring och ledarskap vid Handelshögskolan i Stockholm. Bland yrkesmeriterna finns personalchef för Posten AB i Stockholm.
Lena Gustafsson får sägas stå för kontinuiteten i presidiet efter att ha suttit i styrelsen under en mandatperiod.

Dölj faktaruta

Ekonomi

Bengt Lidström, valberedningen, lät kongressen förstå att Rickard Olsson nominerats för att valberedningen ansåg att förbundets kostnader var för höga och att man trodde att Rickard Olsson skulle kunna bidra till att sänka dessa.

Ingen av de nominerade tog själv plats på scenen för att presentera sig själva och vad man ville göra.

En sluten omröstning slutade i att Richard Olsson vann med 64 röster mot Monica Ulfhielms 37 och Kjell Hanssons 18.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-06-14
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas