”En oro för framtiden men skönt att vi fick vara tillsammans”
Foto: Getty Images
Nyheter | 11 september

”En oro för framtiden men skönt att vi fick vara tillsammans”

20 år efter terrorattackerna mot World Trade Center är det många som minns tillbaka vad de gjorde den dagen. Så också Barbro Westerholm, som då var ordförande i SPF Seniorerna och höll i en viktig distriktsordförandekonferens. Läs hennes berättelse om den dagen.

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-09-11
Barbro Westerholm. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

På morgonen 11 september 2001 kommer det in en artikel i Svenska Dagbladet som jag som SPF-ordförande var en av undertecknare av, nämligen att vi i Sverige behöver ett individbaserat receptregister för att kunna följa upp den nytta och de risker en läkemedelsbehandling kan medföra. Artikeln väcker stort medialt intresse och jag får förfrågningar om intervjuer, en kl. 15.00 mitt under pågående distriktsordförandekonferens.

Jag lämnar det pågående mötet och därmed den redogörelse för SPF:s äldreboendeutredning som en grupp SPF-are genomfört, för att möta Sveriges Radio. Passerar en teve och får se hur flygplan flugit in i ett av tornen, det brinner för fullt och några vid teven berättar vad som hänt. Jag möter journalisten och vi båda konstaterar att vårt samtal inte kommer att sändas men att han måste genomföra det. Vi har mötts senare och konstaterar då att det var den sämsta intervju vi båda gjort och det var tur att den inte sändes.

Ingen visste vad som hänt

Tillbaka till mötet och äldreboendediskussionen, skulle jag avbryta den eller inte. Ingen därinne vet ju något om vad som hänt. Beslutar att den ska slutföras, det är en så viktig fråga, och vi skulle ändå inte kunna göra något för alla som drabbats och konsekvenserna för det inträffade. Viktigt att vi för hela vår diskussion i hamn.

Sedan, när alla fått veta om den katastrof som inträffat, blir middagen och kvällen något helt annat än tänkt. Den blir allvarsam, en stunds tystnad för alla som drabbats, samtal om varför detta kunde hända. Oro för framtiden. Men gott att vara tillsammans.

Tog beslut om registret

Äldreboendeprogrammet föll i god jord och blev en utgångspunkt för den utredning om äldreboenden jag fick regeringens uppdrag att leda 2006 och kom i mål 2008. En fråga som lever än.

2005 tog riksdagen beslut om det individbaserade receptregistret inte minst tack vare SPF, övriga pensionärsorganisationer samt patient- och handikapporganisationerna

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-09-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas