SPF Seniorernas ordförande: Jag blir väldigt upprörd
Eva Eriksson. Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Nyheter

SPF Seniorernas ordförande: Jag blir väldigt upprörd

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson är starkt kritisk till att 80-plussarna lämnas utanför. Nu kräver hon att myndigheterna förklarar sig.

Jan Arleij
Publicerad 2020-09-03

Senioren har berättat om de undersökningar som myndigheterna gör för att få veta hur svenska folket mår under trycket av pandemin. Men utan att fråga alla som är 80 år och äldre.

– Jag blir väldigt upprörd. Sveriges äldsta riksdagsledamot Barbro Westerholm som är 87 år eller bloggaren Dagny Carlsson som är 108 år skulle alltså inte få höras!

– Men tyvärr är jag inte förvånad. Det är ofta som både privata och offentliga organisationer utelämnar äldre då olika mätningar utförs. Särskilt allvarligt är det att regeringens myndigheter agerar så skevt och diskriminerande.

”Uppgifterna är ofullständiga”

Vilka följder kan det få att man utelämnar 80-plussarna på det sätt som nu sker?

– Långt över en halv miljon invånare har fyllt 80 år. Det betyder att de uppgifter som myndigheterna tagit fram är ofullständiga. Regeringen får ett otillräckligt beslutsunderlag och framtida beslut tas på felaktig grund.

Det bäddar för en växande ålderism, befarar Eva Eriksson.

– I värsta fall sänder det signalen att äldres åsikter är oviktiga. På så sätt bidrar myndigheterna till fördomar och dåliga attityder mot äldre, diskriminering och ålderism. Sverige behöver istället mer av seniorrespekt.

Vill ha svar av generaldirektörerna

Pandemin rör hela samhället, fortsätter Eva Eriksson. Landets äldre har dessutom tagit ett tungt ansvar som de mest drabbade av covid-19, och under lång tid levt med ett påfrestande, ofta plågsamt socialt avstånd.

– Myndigheterna kan inte skylla på opinionsinstitutens urval av paneler, eftersom det är det offentligas ansvar att se till att alla invånare hörs. Om aktuella mätinstitut vägrar får myndigheterna vända sig till andra, eller se till att svarsgruppen utökas.

– Jag vill därför ha svar av de aktuella generaldirektörerna. Varför lyssnar ni inte till de som berörs mest? Hur ska ni nu kompensera att ni hittills uteslutit äldre från era undersökningar?

Jan Arleij
Publicerad 2020-09-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas