Nyheter | Förenkling

Vill ha ministerns besked om biståndsbedömning

Riksdagsledamot Eva Lindh vill att äldreminister Åsa Regnér ger besked om rätten att förenkla biståndsbedömningen.

Jan Arleij
Publicerad 2016-06-29

Eva Lindh (S).I en skriftlig fråga till äldreomsorgsminister Åsa Regnér vill riksdagsledamoten Eva Lindh (S) veta om Regnér tänker ta några initiativ för att de kommuner som så önskar ska kunna fortsätta att erbjuda stöd och insatser på ett mer lättillgängligt sätt.

– Jag tycker vi ska möjliggöra för kommuner som vill underlätta för sina invånare. Vi måste kunna arbeta mer flexibelt och hitta nya och modernare sätt att möta människors behov, säger Eva Lindh vars valkrets är Östergötlands län.

Riskerar vite

Den så kallade Linköpingsmodellen har prövats rättsligt flera gånger. Inspektionen för vård och omsorg har hotat Linköpings kommun med böter om man inte återgår till ett mer traditionellt sätt att genomföra biståndsbedömningar.

Modellen innebär att människor får tillgång till vissa stödinsatser utan biståndsbeslut. Den enskilde får själv och i samråd med utföraren göra en överenskommelse om stödet. Utifrån detta görs ett serviceavtal för att förtydliga vad insatsen ska innehålla, enligt Linköpings beskrivning.

Prioritering

I Linköping började det med att erbjuda personer över 75 år hemtjänst som en serviceinsats.

– Vi är övertygade om att äldre själva kan bedöma sina behov av hemtjänst och vi vill hellre lägga mer resurser på verksamheten än på myndighetsutövningen, säger Mikael Sanfridson (S), kommunalråd.

Stopp i domstol

Också Kammarrätten har tidigare prövat Linköpingsmodellen och funnit att förenklad handläggning och insatser utan biståndsbedömning inte är förenligt med gällande lagstiftning.

Av domarna framgår istället att alla individuella insatser utan undantag måste föregås av utredning, bedömning och biståndsbeslut.

Under utredning

Susanne Rolfner Suvanto, regeringens utredare av äldreomsorgen, tittar för fullt på frågan. I december väntas hon lägga ett utredningsförslag om hur en förenklad hantering av insatser i hemtjänst och omsorg skulle kunna se ut.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-06-29
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas