Fler friska seniorer i Flen
Foto: Gunilla Lindahl
Nyheter | Så gjorde vi

Fler friska seniorer i Flen

Med en egen "morgonsoffa" med inbjudna gäster och intressanta inslag vill Flens kommun aktivera yngre seniorer.

Gunilla Lindahl
Publicerad 2018-06-01

Det finns en ”morgonsoffa” för företagare – varför inte skapa en ”seniorsoffa” med ett innehåll som lockar lite yngre seniorer? Så tänkte Gunnel Källstedt, kommunsamordnare för projektet Flera friska år i Flen. Efter två uppskattade soffmöten går idén nu på export till Almedalen. Förhoppningsvis kan det få fler kommuner att nappa på idén.

Bjuder in gäster

Seniorsoffan står uppställd i konferenslokalen Skjortan i Flen och 184 förväntansfulla pensionärer har bänkat sig runt om för att lyssna på dagens kända gäster, musikern och tv-kocken Plura Jonsson och Johan Holmsäter, grundare av Friskis&Svettis. Muggarna är fyllda med förmiddagskaffe och till det serveras mumsiga muffins med rabarbergrädde toppad med en jordgubbe. Succé!

Som teves ”morgonsoffan”

Konferencieren Julia Rosqvis har tidigare hållit i många morgonsoffor för småföretagare runt om i landet. Nu är det andra gången gillt för Seniorsoffan i Flen.
– Välkomna, vet ni varför det flaggas på bussarna idag, frågar Julia.
Någon i publiken erinrar sig att 29 maj är det Veterandagen som alldeles nyligen blivit flaggdag. Så lämpligt!

Seniorsoffan

Seniorsoffan i Flen kom till för att få fler yngre seniorer att engagera sig. Bakom projektet står kommunen i samverkan med bland annat SPF Seniorerna, PRO och RPG. Med hjälp av projektmedel och bidrag från lokala näringslivet bjuder man in till träffar. Hittills har två träffar ägt rum, nästa blir i Almedalen den 5 juli i Äldreforums tält där bland annat SPF Flensbygden kommer att närvara. Soffgäster blir Alexandra Charles från 1,6 miljonerklubben och äldreminister Lena Hallengren, med flera.

Dölj faktaruta

Precis som soffprogrammen i tv varvar sedan Julia med lite lokala nyheter och reklaminslag mellan inslagen. Vi får veta att det blir en hälsovecka i Flen den 22-30 september. Studiecirkeln Sätt guldkant på tillvaron äger rum i kommundelen Malmköping den 22-23 augusti och då blir det hälsotips varvat med ekonomiråd.

Påverka politiker

Första soffgästerna är representanter för de tre pensionärsorganisationer SPF Seniorerna, PRO och RPG.
Monica Falk, nyvald ordföranden för SPF Seniorerna Flensbygden, uppmanar alla deltagare att passa på att påverka politikerna som finns på plats. Hon lovordar samarbetet med sina kollegor i KPR (kommunala pensionärsrådet). PROs Bo Karlsson fyller på med mottot ”Leva livet, hela livet” och RPGs Bengt Eriksson brister ut i en specialskriven sång.

Lovordar projektet

Nye kommunchefen Håkan Bergsten har via sina föräldrar insett att dagens pensionärer är aktivare än tidigare generationer. Både hans mamma, 74 år, och pappa, 79 år, jobbar i flera frivilligorganisationer. Han lovordar projektet Flera friska år i Flen.

Gymnastik

Dags för hälsogurun Johan Holmsäter att äntra scenen. Han börjar med att be alla ställa sig upp och röra lite på sig. Vi får höja armarna över huvudet och sedan böja oss ned. Det blir nästan lite hallelujastämning i lokalen efter det.

I november är det 40 år sedan Johan Holmsäter grundade Friskis&Svettis. Han lyckades skapa en folkrörelse som idag är vitalare än någonsin. Nu fortsätter han att missionera om hälsa men inte bara för kroppen utan också för själen.

Hälsovecka i höst

– Det gäller att ta varje dag som den är men ändå ha en strategi för morgondagen, säger Johan och uppmanar oss att vara förändringsvilliga.
– Framgångsrika människor känner att de har en uppgift att fylla, att de vill göra någonting meningsfullt.
Johan kommer att föreläsa om hälsa den 25 september under Flens hälsovecka.
– Men jag lovar att vi också kommer att röra oss tillsammans och busa lite med varandra.

71-årig hälsoprofil

I Johan Holmsäters bok Friskissagan som kommer ut i november berättar han om Friskisrörelsen som nu spritt sig till flera europeiska länder under namnet Swedish fit och ända bort till Himmelska fridens torg i Peking!
– Vet ni förresten att en fjärdedel av alla ungdomar som går ut gymnasiet idag har sämre kondition än ni som sitter här idag? I min bok föreslår jag därför en vård- och omsorgsplikt för ungdomar under 12-18 månader!
– För övrigt förstår jag inte varför det är så många bilar på parkeringen här utanför. Själv cyklar eller går jag vart jag än ska i Stockholm, säger den brunbrände, snart 71-åriga Johan, innan han lämnar oss utan att ens ha suttit ned i soffan.

plura, flen, seniorer
Foto: Gunilla Lindahl

Plura sjunger

Plura Jonsson, född 1951, har ett sommarviste i Sörmland. Han berättar om hur hans mammas kokkonst födde hans passion för matlagning och som i sin tur ledde till 70 tv-program av Pluras kök samt fem kokböcker. När han spelar och sjunger Cornelis Vreeswijks ”Somliga går med trasiga skor” blir det en magisk stämning i lokalen. Pluras tolkning överträffar Cornelis både i känsla och omfång, enligt många av oss i publiken.

Kommunens projektansvariga Margret Olsson tackar för att vi kom och påminner om nästa Seniorsoffa som ska ställas upp i Bettnas föreningsgård den 20 september kl 10-12. Under tiden kan alla som vill skaffa mer information via facebooksidan Flera friska år i Flen.

Vilken kommun blir först att följa Flens initiativ?

Text och foto: Gunilla Lindahl

Vad är viktigaste frågorna att driva?

Gun Holmqvist, ledamot i SPF Seniorernas Sörmlandsdistrikt och Peter Baunach, ledamot i SPF Seniorerna Malmabygden:
– Vi sitter båda i Flens kommunala pensionärsråd, KPR, och har gott samarbete med de andra pensionärsorganisationerna PRO och RPG. Tillsammans har vi lagt upp en seniorplan som omfattar boendefrågor och tekniska hjälpmedel bland annat. Särskilt viktigt är att få till stånd äldreboenden som är centralt belägna. Idag finns det inga platser.

Monica Falk, ny ordförande i SPF Seniorerna Flensbygden med maken Lars Falk, funktionär för folkhälsa:
– Vi har en enkät på gång för att ta reda på vad våra medlemmar tycker om hemtjänsten och särskilda boenden, säger Lars. Det är också viktigt att veta hur du vill bo när de blir äldre.
– Vi försöker få fler yngre seniorer att bli medlemmar. Vår egen golftävling som äger rum den 8 juni på Flens GK kanske kan locka fler golfare att gå med och så försöker vi få SPFarna att börja spela golf också, säger Monica.

Sonja Nordin, medlem i SPF Seniorerna Flensbygden, sitter i föreningens trivselgrupp:
– Viktigast är att arbeta för bättre pensioner. Jag hade en bra lön som undersköterska i kommunen men när jag blev pensionär rasade ekonomin. Nu får jag bara ut 8 000 kronor i månaden efter skatt.
– Jag jobbar lite som kontaktperson för kommunen och som God man men det ger ju inget extra. Tack och lov har jag en man så vi klarar oss ändå.

Dölj faktaruta
Gunilla Lindahl
Publicerad 2018-06-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas