Nyheter

Förslag om Lov i primärvården dröjer ett år

Först om ett år redovisar regeringens utredare Ilmar Reepalu ett förslag om etableringar i primärvården och lagen om valfrihetssystem, Lov.

Publicerad 2015-10-26

Regeringen beslutade den 15 oktober att lägga tillbaka frågan om Lov i primärvården i den större utredningen om vinster i välfärden, som Ilmar Reepalu enligt tidigare beslut ska vara klar med i november 2016.

Regeringen tycker att den så kallade fria etableringsrätten sätter den kommunala självstyrelsen ur spel.

Frågan är så viktig för regeringen att den gavs förtur när direktiven till vinster i välfärden presenterades i mars.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) ville redan nu den 1 november ha ett förslag om hur den fria etableringsrätten för privata vårdföretagare skulle kunna skrotas.

Uppdraget var att komma på hur lagen kan ändras så att landstingen inte längre ska vara skyldiga att ha vårdvalssystem i primärvården, men utan att patienternas möjlighet att välja utförare i den öppna vården för den skull försvinner.

Men juridiken kring etableringsrätt och Lov har dock visat sig vara så komplicerad att Ilmar Reepalu slog larm och begärde mer tid.

Senast den 1 november 2016 ska han därmed komma med sitt huvudbetänkande om såväl Lov som den stora frågan om vinster i välfärden.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Lagrådet sa stopp

Förra hösten ville regeringen och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) avskaffa den fria etableringen av vårdcentraler i primärvården. Protesterna blev högljudda, inte minst från SPF Seniorerna.

När lagrådet och riksdagens majoritet sa nej till regeringens förslag la regeringen in frågan i Ilmar Reepalus vinstutredning.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas