Nyheter

Hon tog strid mot bankens ålderism

Publicerad 2011-04-05

– Vi äldre personer, vi nöjer oss inte riktigt med att få tårta på ålderdomshemmet. Vi vill ju vara en aktiv grupp, säger Elsa Christersson till Veteranen.

En medlem i Miljöpartiet i Kristianstad blev utsedd till att bli huvudman i Sparbanken. Men efter nomineringen skickade banken ett brev, där de meddelade att den miljöpartisten föll för åldersstrecket, eftersom hon skulle fylla 65.

– Det är den dolda åldersnojan som blir så tydlig här.

Skrev insändare
Elsa Christersson reagerade på behandlingen av partikamraten med att skriva flera insändare i tidningen Sydöstran. Resultatet blev att banken nu ser över reglerna med en övre åldersgräns.

– Valberedningen har väckt förslaget att ta bort åldersgränsen, och kommer att lyfta den frågan på stämman 26 april, säger Jörgen Svensson Dahl, informationschef på Sparbanken 1826 i Kristianstad.

Åldersdiskriminering
Elsa Christersson är dock inte nöjd med den segern. Hon ser flera tecken på åldersdiskriminering hos Sparbanken 1826. Hon berättar om två grannar i Åhus som brukade gå på bankens kundträffar tillsammans. När bara den enda grannen fick en inbjudan trodde de att någonting blivit fel. Men då de ringde banken fick de höra att kunder över 80 år inte blev inbjudna till träffarna.

– Det tycker jag nästan är ännu värre. Är det några som är trogna kunder så är det vi gamla.

Jörgen Svensson Dahl vill inte kommentera vad enskilda medarbetare på banken i Åhus kan tänkas ha sagt.

Aningslöst
– Jag tycker att det är ett tråkigt sätt att värdera kunder på, säger Elsa Christersson. Och att säga att du blir inte bjuden för att du har fyllt åttio år, det jag också tyder också på en aningslöshet. Då förstår man inte vad äldre kan göra.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Insändarna i Sydöstran om åldersgränsen:

Övre åldersgräns kan komma att tas bort

Äldre är kunder

Sparbanken 1826 åldersdiskriminerar

 

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas