Hörbarheten försämrades när tv-projektet var slut
svårt att höra vad de säger i tv Foto Colourbox
Nyheter | Tv-ljud

Hörbarheten försämrades när tv-projektet var slut

SVTs stora satsning på hörbarhet 2008 och 2009 höjde kvaliteten på ljudet, men effekten var kortvarig. Nu har man tagit nya tag genom att tillsätta en ljudansvarig.

Publicerad 2012-03-23

”Vad hände med hörbarhetsåret i SVT?”, frågar en av Veteranens läsare i en insändare. Veteranen har försökt få svar på frågan.

Ulf Bodemark är ljudansvarig på SVT:

– Sedan Hörbarhetsutredningen 2007 och Hörbarhetsprojektet 2008-2009 har vi arbetat med att höja ljudkvaliteten och därmed öka hörbarheten i våra program. Vi har utbildat vår personal i inspelnings- och  bearbetningsteknik, vi har infört kvalitetskontroll där vi i förväg tittar och lyssnar igenom programmen med fokus på hörbarheten och vi för ständiga diskussioner om ljud- och musikläggning, säger han i ett mejl till Veteranen.

Medan hörbarhetsprojektet pågick minskade klagomålen. SVT lade sig vinn om att prioritera ljudet och försökte undvika att spela musik samtidigt som någon talade i rutan. Men sedan avslutades projektet.

Klagomålen kom tillbaka
– Med facit i hand kanske vi borde förstått att förändringen inte skulle vara bestående, för knappt ett år senare började klagomålen öka igen, säger Ulf Bodemark.

Därför skapades tjänsten ”ljudansvarig” i maj förra året. Ulf Bodenmark informerar och utbildar om hörbarhet och följer upp klagomål som kommer in. De som talar framför kameran uppmanas också att tala tydligt och man undviker musik och ljudeffekter i samband med dialog.

– Som en effekt har klagomålen minskat betydligt igen.

Kan inte påverka musiken

Ibland krockar ändå musik och dialog. Det sker framför allt när man köpt in program från andra länder, som har ett färdigt ljud, men där man kan byta speakerröst. På SVT ser man till att speakerrösten blir på svenska, men man kan inte påverka det övriga ljudet.

– Speakern ska dock alltid höras klart och tydligt, säger Ulf Bodemark.

Musik som spelas mellan dialogerna har ofta en stämningsskapande funktion.
Om musiken är irrelevant, som insändarskribenten anser, eller inte menar Ulf Bodemark är en smakfråga.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas