Nyheter | Omsorg

Initiativ i riksdagen för ökad bemanning

Just nu pågår förhandlingar i riksdagens socialutskott om bemanningen i den svenska äldreomsorgen. På bordet läggs ett gemensamt initiativ från S, V och MP som kan leda till att kommunerna tvingas redovisa hur mycket personal man minst ska ha.

Publicerad 2011-12-01

Socialstyrelsen arbetar redan nu med riktlinjer och föreskrifter för bemanning i demensvården. Regeringen gav uppdraget till Socialstyrelsen efter att ha körts över i riksdagen av de rödgröna och Sverigedemokraterna.
Nu vill de rödgröna partierna gå ett steg till.
Varje kommun ska utifrån Socialstyrelsens kommande riktlinjer, som väntas bli allmänt hållna vad gäller det exakta antalet anställda per vårdtagare, fastställa lokala riktlinjer för bemanningen.

Ställa politiker till svars
Dessa lokala riktlinjer ska uttryckas i ”kvantitativa mätbara mått”, kräver Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
– Bemanningen är en av nyckelfaktorerna för kvaliteten i äldreomsorgen, säger Agneta Luttropp, ledamot i socialutskottet (MP). I en underbemannad äldreomsorg ställs personalen inför omöjliga val. Tydligt reglerade nivåer skapar transparens för medborgarna, som kan ställa politikerna till svars om man tycker bemanningen är för låg.

Hearing väntar
Nyligen gick Miljöpartiet fram i en debattartikel i Dagens Nyheter, där man skissade på det krav som nu finns med i utskottsinitiativet.
De rödgröna partiernas gemensamma krav innebär att trycket ökar inför den offentliga hearing om äldreomsorgen som riskdagen håller den 15 december.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas