Karl Erik Olsson har avlidit
Nyheter | Sorg

Karl Erik Olsson har avlidit

Karl Erik Olsson, SPF Seniorernas ordförande under 2008-2014, har gått bort.

Jan Arleij
Publicerad 2021-01-25

Efter en tids sjukdom avled Karl Erik Olsson under lördagen, meddelade Centerpartiet på sin hemsida under söndagskvällen (24/1).

Karl Erik Olsson är för många känd som Sveriges tidigare jordbruksminister. Han var också Europaparlamentariker och riksdagsledamot för Centerpartiet.

– Vi är många som minns Karl Erik Olsson med värme, säger Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.

Engagerad

Han har under fyrtio verksamma år haft många politiska uppdrag och haft som ambition att stärka jord- och skogsbruket samt landsbygdsutvecklingen.

– Vi är många som minns Karl Erik Olsson med värme. En modig, rakryggad politiker med stort engagemang som varit en stor inspiration och förebild för många generationers centerpartister, säger Annie Lööf.

Många uppdrag

Karl Erik Olsson valdes in i riksdagen flera gånger, första gången 1976.

Under åren 1991-1994 var han jordbruksminister.

1995 tog han plats i Europaparlamentet och satt i två mandatperioder.

Dölj faktaruta

Hon beskriver hans insats som SPF-ordförande, som ”en mycket aktiv röst och kraft för att stärka äldres villkor”.

– Han var nyfiken på vad som väntade runt hörnet, fastnade aldrig i det förgångna utan använde sin djupa erfarenhet till att se bakom hörnet och ta sig an framtiden med optimism och hopp. En värderingsdriven person som klart stod upp för alla människors lika rätt och värde, för medmänsklighet och för internationellt samarbete.

Blev 82 år

Karl Erik Olsson skulle i februari fylla 83 år. Han efterlämnar sin hustru sedan 58 år, Sonja Olsson och deras tre barn med familjer i stor sorg och saknad.

Karl Erik Olsson föddes den 23 februari 1938 i Helsingborg och var under hela sitt liv bosatt på föräldragården Nygård i Sösdala i Häglinge utanför Hässleholm.

Karl Erik Olsson SPF ordförande
Karl Erik Olsson.

Förbundets minnesord

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson och generalsekreterare Peter Sikström hedrar Karl Erik Olsson i ett minnesord på förbundets hemsida:

”Vi har nåtts av det sorgliga beskedet att Karl Erik Olsson, SPF Seniorernas ordförande 2008-2014, har gått bort. Vi minns honom framför allt med glädje och värme. Karl Erik var en klok och eftertänksam man som lämnar efter sig ett stort tomrum bland oss alla som hade förmånen att lära känna honom.

Med erfarenhet, lugn och värme ledde han SPF Seniorerna under sex års tid. Han engagerade sig i frågor som rör äldres välfärd och villkor i samhället, vilka han drev med mycket hjärta, finess och kunskap. Framtiden såg han an med tillförsikt, han vågade förändra och tänka i nya banor och var sällan kvar i de gamla. En naturlig ledare som stod upp för vad han trodde på, i vått och torrt. Det fanns en trygghet och styrka i Karl Erik som vi i SPF Seniorerna och många andra är väldigt tacksamma att ha fått vara del av.

Våra tankar går till hustrun Sonja och familjen.
Vila i frid.”

Dölj faktaruta

 

Jan Arleij
Publicerad 2021-01-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas