Uppror närmar sig genombrott
Foto: Frida Johansson
Nyheter | KONTANTER

Uppror närmar sig genombrott

Riksdagsledamöter från Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna kräver att regeringen snabbt lägger förslag som kan rädda kontanterna.

Jan Arleij
Publicerad 2019-01-30

Samstämmigheten mellan Peter Persson (S), Lotta Finstorp (M) och Per Åsling (C) var total när Kontantupproret arrangerade en utfrågning i riksdagens andrakammarsal på onsdagen (30/1).

– Vi förväntar oss att regeringen lägger fram en särproposition till riksdagen inom kort, sa Peter Larsson och lovade att trycka på sitt parti. Det delbetänkande som Riksbanksutredningen presenterade i somras kan och bör man nu gå vidare på.

Eniga. Per Åsling (C), Peter Persson (S) och Lotta Finstorp (M).

– Jag tror att man ska gå fram med lagstiftning mot bankerna. Då kommer också handeln att dra öronen åt sig, eftersom man kanske inte allra mest önskar att det kommer ytterligare lagstiftning som riktar in sig mot den.

De tre riksdagspolitikerna uttryckte att Kontantupprorets och pensionärsorganisationernas mångåriga och envetna arbete för att bevara kontanterna som betalningsmedel nu är på väg att bära frukt.

Stora risker

Det är bråttom att gå fram med en proposition till riksdagen, betonade Lotta Fristorp. Regeringen måste leverera och det snabbt.

– För att det ska gå fortare behöver också riksdagens försvarspolitiker visa sig och trycka på. Det skulle tillföra ökad bredd och tyngd i argumentationen, sa Lotta Fristorp som varnade för de säkerhetsrisker som det digitaliserade Sverige utsätts för.

– Vi har 10 000 cyberbaserade attacker mot Sverige varje månad. Tänk efter på djupet vad det innebär. Vi måste ha beredskap för vad som kan hända.

Hotbilder – enligt Kontantupproret

  • Sverige kan bli väldens första kontantlösa land.
  • Forskare från KTH har beräknat att år 2023 kommer kontanterna vara helt borta.
  • 1,1 miljoner svenskar lever i digitalt utanförskap, enligt Internetstiftelsen.
  • Under 2018 flaggade både IKEA och Åhléns för att man inom kort kan komma att slopa sin kontanthantering.
Dölj faktaruta

Trots att Riksbanksutredningen föreslår att kontanter ska garanteras vara ett fortsatt lagligt och användbart betalningsmedel så lägger banker ner kontor, bankomater försvinner och alltfler aktörer inom handeln upphör med kontanthantering.

– Därför är det så bråttom att regeringen lägger en proposition på riksdagens bord, sa Per Åsling. Hittills har politiken förhalat frågan och det under många år.

Många upprörda

Flera gånger i veckan har Eva Eriksson kontakt med medlemmar som är oroliga och upprörda när man inte tillåts betala med kontanter.

– Jag tycker att digitalisering är någonting positivt, men rätten att använda kontanter är något annat. De två sakerna ska man inte blanda ihop, sa Eva Eriksson.

Fara för handeln

Seminariet ägde rum i riksdagens andrakammarsal med plats för hundratals åhörare. De flesta engagerade seniorer men också representanter för banker och olika organisationer.

De medverkade

  • Riksdagsledamöterna Peter Persson, (S), Lotta Finstorp, (M) och Per Åsling (C)
  • Eva Eriksson, förbundsordförande, SPF Seniorerna
  • Christina Tallberg, ordförande, PRO
  • Sinan Akdag, expert – integritet och digitalisering, Sveriges Konsumenter
  • Björn Eriksson, initiativtagare, Kontantupproret
Dölj faktaruta

Eva Eriksson hissade en varningsflagg:

– Jag tror nog inte att handeln har funderat på att det finns en stor grupp seniorer som kanske väljer att inte längre handla på ett ställe där det inte går att betala med kontanter.

Talar du om en bojkott? frågade moderatorn Artur Ringart.

– Vi har inte diskuterat det. Viktigast är att man kan välja fritt. Men när man inte kan det längre har man tagit bort valfriheten. Då utestänger man människor. Det kan vi inte acceptera.

”Bedövande”

Kontantupprorets ledare Björn Eriksson var påfallande hoppfull när han summerade den drygt två timmar långa utfrågningen.

Björn Eriksson.

– Vi har fått bedövande ärliga och eniga svar från våra politiker idag. Man vill att det ska lagstiftas.

Seminariet på SVT Forum

Fredagen den 1 februari klockan 13:30 i SVT Forum (webben) och på SVT 2 sänds riksdagsseminariet om kontanter – ”Konsekvenser av ett kontantlöst Sverige”.

Dölj faktaruta

Kontantupproret

Ett nätverk av olika intresseorganisationer, branschförbund och privatpersoner som arbetar för kontanternas bevarande som betalningssätt i Sverige.
Initiativtagare är den tidigare rikspolischefen och landshövdingen Björn Eriksson.

 

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2019-01-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas