Krav till partiledarna: Säkra fler äldre på valbar plats
Nyheter | VALET 2014

Krav till partiledarna: Säkra fler äldre på valbar plats

Arbeta för en ökad representation av äldre i politiken! Den uppmaningen riktar de fem stora pensionärsorganisationerna i ett brev till riksdagspartiernas partiledare.

Publicerad 2013-10-10

Med exakt ett år kvar till valet skickar SPF och de övriga rikstäckande organisationerna den tydliga signalen till partierna:

– Vi vill påminna alla de politiska partierna om att mer än 25 procent av väljarkåren är över 65 år. Samtidigt kan vi konstatera att personer som är 65+ länge har varit underrepresenterade i politiken i förhållande till sin andel av befolkningen, skriver de fem.

Organisationerna poängterar i brevet att ”samtliga partier samstämmigt säger att representativiteten är viktig och att politikerna ska återspegla befolkningen och valmanskåren”.

– Därför vill vi i SPF uppmana de lokala partiorganisationerna att gå från ord till handling och verkligen arbeta för en ökad representation av äldre.

De politiska prioriteringar som görs av partierna är ofta en återspegling av åsikter från dem som redan innehar de politiska uppdragen, noterar pensionärsorganisationerna.

– Vi uppmanar er därför att gentemot era respektive lokala partiorganisationer arbeta för en ökad representation av äldre.

– Inte nödvändigtvis så att de som suttit på poster länge ska sitta kvar, utan snarare att ni söker kandidater bland nya oprövade, men erfarna pensionärer, fortsätter de fem förbunden, och avslutar brevet till partiledarna med att man ser fram emot en dialog med dem i dessa frågor och att man även förväntar sig ett svar på förslagen.

SPF kommer också att vända sig direkt till partierna på landstings- och kommunnivå.

Ett brev har tagits fram centralt för att kunna anpassas lokalt. Brevet har rubriken ”Öka representationen av äldre” och avslutas med förhoppningen att partierna inför valet 2014 ”ser möjligheten att ta tillvara de äldres erfarenhet, kunskap och kompetens”.

– Vi ser fram emot att få fler seniorer att kryssa in på era partilistor när det är dags att gå till val.

Jan Arleij

jan.arleij@veteranen.se

 

 

 

SPF-distrikten

Brevmallen till partierna på landstings- och kommunnivå delas ut till SPFs alla distriktsordförande som under onsdagen och torsdagen den 9 och 10 oktober samlas i Stockholm för höstkonferens.

Dölj faktaruta
Läs också
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas