”Många äldre har kanske isolerat sig ännu mer än man skulle behöva”
Anders Tegnell.
Nyheter | pandemin

”Många äldre har kanske isolerat sig ännu mer än man skulle behöva”

Folkhälsomyndigheten hoppas snart komma med nya råd och restriktioner för folk som är över 70 år eller tillhör en riskgrupp.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-10

– Vi har väl nånting som är nästan klart men nu är läget med lite ökande fall som gör oss lite oroliga och vi skulle gärna se att det stabiliserades lite mer innan vi går vidare åt det hållet,  säger statsepidemiologen Anders Tegnell i SVT:s Helgstudion apropå de nya riktlinjerna för 70-plussarna.

I intervjun säger Anders Tegnell att restriktionerna att tvätta händer och hålla avstånd kommer att bestå i någon form under lång tid.

Han förstår att många äldre känner sig uppgivna efter att ha tvingats leva mer isolerade under pandemin.

”Förhoppningsvis planar effekten ut”

– Vi jobbar väldigt hårt med att hitta strukturer så att man kan vara i lite mer kontakt med sina nära och kära, och jag tror att vi är rätt nära att hitta en bra modell för det, säger han.

Sen anser han att tolkningarna och restriktionerna och råden har varit olika och att många kanske inte skulle behöva isolera sig så mycket som de gör.

– Många äldre har kanske isolerat sig ännu mer än man skulle behöva. Man kan ju faktiskt vara ute och träffa folk utan problem så länge man håller avstånd, säger han till SVT.

Men snart beräknas alltså nya råd komma. Folkhälsomyndigheten vill bara avvakta eftersom smittspridningen går åt fel håll nu vilket Anders Tegnell kopplar ihop med att semestertiderna är slut och att många återvänt till sina arbetsplatser.

– Förhoppningsvis planar effekten ut om några veckor och läget blir mer stabilt igen, säger han.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas