Många förlorade tusenlappar vid tidig pension
Foto: Getty Images
Nyheter | Skillnad

Många förlorade tusenlappar vid tidig pension

Mer än hälften av de som är mellan 55 och 60 år planerar att gå i pension vid 65 år eller tidigare. Men det innebär också i så fall mellan 2 000 och 5 000 kronor mindre i pension varje månad.

Jan Arleij
Publicerad 2021-12-14

Det visar en Sifo-undersökning och en analys från Swedbank och sparbankerna.

Från 2026 är den ordinarie pensionsåldern 67 år. Men bara runt tio procent av de som är mellan 55 och 60 år uppger att de kommer arbeta så länge.

– Dagens 60-åringar får räkna med att gå i pension när de är 67, konstaterar Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank i ett pressmeddelande.

Stor skillnad

Om man har arbetat heltid ända till sin pensionsålder och med avsättning till tjänstepension under hela arbetslivet, ja då når man 70 procent av slutlönen, visar Swedbanks beräkningar.

Men att gå i pension tidigare innebär alltså en betydligt lägre pension varje månad.

– För en 60-årig undersköterska, grundskollärare eller byggarbetare minskar pensionen med 2 000-3 000 kronor per månad om hen går i pension vid 65 i stället för vid 67 års ålder. För en tjänsteman i samma ålder kan pensionen bli runt 5 000 kronor lägre per månad om hen går i pension två år före sin pensionsålder, säger Madelén Falkenhäll.

Madelén Falkenhäll.

Över hälften av de över 55 år uppger att det finns sådant som hindrar dem från att jobba längre än till 65 år, som att inte orka mentalt eller fysiskt och att tempot på arbetsplatsen är för högt, enligt Sifoundersökningen.

Riktåldern

Politikerna höjer nu pensionsåldern i takt med att medellivslängden ökar. Detta för att undvika att pensionerna faller för mycket.

2026 förväntas systemet med riktålder börja användas och pensionsåldern blir då 67 år. Det är den ålder som gäller för garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg.

Det finns dock förslag om att redan 2023 ändra 65-årsgränsen till 66 år för garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg.

Källa: Swedbank

Dölj faktaruta

– För de som av olika anledningar inte vill eller kan jobba till sin pensionsålder kan ett alternativ till att sluta arbeta helt vara att försöka jobba deltid de sista åren. Pensionen blir lägre än om man fortsatt att arbeta heltid, men inte lika låg som den skulle bli om man slutat jobba helt åren före pensionsåldern, säger Madelén Falkenhäll.

För en grundskollärare blir det 2 500 kronor mer i pension per månad om hen jobbar halvtid de två sista åren före pension, jämfört med att sluta helt.

Jan Arleij
Publicerad 2021-12-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas