”Många gånger blir det att man får köra över dem”
Foto: Getty Images
Nyheter | äldreomsorgen

”Många gånger blir det att man får köra över dem”

Personalbrist inom äldreomsorgen är inget nytt. Nu larmar undersköterskor på ett äldreboende i Lund. ”Man ser att de är ledsna och besvikna, de har ingen trygghet. Många gånger blir det att man får köra över dem”, säger en undersköterska till SVT Nyheter Skåne.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-12-29

Nej, det rapporteras ofta om personalbristen inom äldreomsorgen och många är också oroliga inför framtiden när de äldre blir fler och fler.

Inför valet konstaterade alla riksdagspartier att statusen för yrken inom äldreomsorgen måste höjas för att locka fler att börja jobba där men verkligheten ser inte ut så i dag.

SVT har pratat med flera anställda på det kommunala äldreboendet Ribbingska i Lund som menar att omvårdnaden av de äldre blir sämre och sämre.

På grund av rädsla för repressalier har de valt att vara anonyma.

– Vi har inte tillräckligt med personal så att vi kan upprätthålla standarden ens. Det är inte rent nog. Vi har så mycket att göra att vi inte har ork att alltid städa, vi har inte personal till det. Det känns jättejobbigt, man är ju där för de boende. Man vill verkligen ge dem allt, de har byggt upp allt det här och nu bara rasar allt ihop, är några röster som hörs i reportaget.

Ivo-anmälan gjord

En Ivo-anmälan gjordes i september och i den framgår det att personal mår allt sämre. På grund av personalbrist sätts inte vak in och personal uppmanas att lämna de boende ensamma på natten, står det i anmälan.

– Jag tycker det är sorgligt att vi har medarbetare som upplever det och inte vågar lyfta det i rätt forum. Känner man inte förtroende för sin chef kan man gå till fackliga organisationen eller vända sig till mig. Jag kan inte säga att det här står för hela enheten, säger Veronica Welin som är verksamhetschef för särskilda boenden i Lund.

Under natten är det fyra personer som jobbar på de sex olika avdelningarna på boendet. När personal måste hjälpa till någon annanstans tvingas man lämna avdelningar ensamma långa stunder.

”Det är en utmaning”

En personal berättar att hon en gång upptäckte en man som låg i glas när hon kom tillbaka. Hans larm fungerade inte när han hade gått upp.

Förutom personalbristen så kommer vikarier in som är outbildade och många har även dåliga språkkunskaper.

Veronica Welin håller med om att det är svårt att hitta kvalificerad personal.

– Det är en utmaning att vi inte har tillräckligt med resurser att sätta in. Vi jobbar för högtryck med detta, säger hon till SVT.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-12-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas