”Många hinder på vägen mot längre arbetsliv”
Nyheter | Arbetsliv

”Många hinder på vägen mot längre arbetsliv”

Många aktörer i samhället är överens om att pensionsåldern måste höjas. Men där upphör enigheten.

Jan Arleij
Publicerad 2019-02-05

SPF Seniorerna trycker bland annat på betydelsen av att socialförsäkringssystemen hänger med de kommande höjningarna av när man får gå i pension, och hur länge man har rätt att stanna kvar.

– Vi ser att vi måste arbeta längre. Men det finns olika typer av hinder, allt från åldersdiskriminering och synsättet på äldre på arbetsmarknaden till försäkringssystemen, säger SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson till TT.

– Kanske behövs också ytterligare incitament för att få folk att arbeta längre, inte bara begränsningar i pensionssystemet.

Åtgärder behövs

Utöver det är många regler kring arbetslivet och pensionen väldigt stelbenta, tycker hon.

– Det behövs olika lösningar inom olika sektorer. Alla kanske inte kommer orka att jobba fram till 68, 69 år. Reglerna är för stela redan idag, när ålderstaket i LAS ligger på 67.

Anna Eriksson.

– Det måste också bli lättare att vidareutbilda sig i 50- och 60-årsåldern, säger Anna Eriksson.

Saknar besked

Tung kritik kommer också från LO, som anser att de sex partierna i Pensionsgruppen sviker tidigare utfästelser genom att gå fram med höjd pensionsålder men inte ge besked om nödvändiga förbättringar av arbetsmiljö, höjd pension och möjligheter att få a-kassa och sjukpenning längre upp i åldrarna.

Tobias Baudin.

– A-kassa, sjukförsäkring och sjukersättning, som förr kallades förtidspension, behöver förändras. De systemen upphör i dag vid 67 år. Och Sverige är det land som har de tuffaste reglerna för att få sjukersättning. Förtidspensionen behöver återinföras, säger Tobias Baudin, ordförande för LO-förbundet Kommunal som bland annat organiserar undersköterskor.

Lovar justera

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), som också är ordförande i Pensionsgruppen, tillbakavisar kritiken.

– Vi kommer att justera trygghetssystemen, och det kommer att börja gälla så fort det blir relevant. Men man ska komma ihåg att det som sker nästa år enbart är en höjning av lägsta åldern för att ta ut sin pension, säger Annika Strandhäll till TT.

– Och då ska man veta att det i dag inte är de med lägre inkomster som tar ut vid 61 år, utan oftast de som har högre inkomster.

Annika Strandhäll.
Jan Arleij
Publicerad 2019-02-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas