Nyheter

Minister till försvar efter SPF Seniorernas kritik

Äldreminister Åsa Regnér (S) förklarar nu varför hon genomför den kritiserade höjningen av hemtjänsttaxan. Höjningen av avgifterna inom äldreomsorgen behövs för att betala regeringens reformer.

Publicerad 2015-09-25

Genom att låta kommunerna höja avgiften för hemtjänst och särskilt boende med 2 500 kronor per år kan finansminister Magdalena Andersson (S) skära ner 148 miljoner om året i bidrag till kommunerna.

Förslaget finns med i budgetpropositionen för 2016, som presenterades i måndags.

Kritiken från bland annat delar av den politiska oppositionen och från såväl SPF Seniorerna som PRO har varit hård, bland annat för att åtgärden slår särskilt hårt mot ekonomiskt utsatta kvinnor.

Det är i en replik på just SPF Seniorernas inlägg på Dagens Samhälles debattsajt som Åsa Regnér nu går i svaromål.

– Höjningen av avgifterna inom äldreomsorgen är en del av finansieringen av våra angelägna reformer. 95 procent av de äldre – både kvinnor och män – kommer att tjäna på dem, skriver Åsa Regnér.

Äldreministern listar reformer i budgeten för 4,2 miljarder kronor som syftar till att förbättra läget för äldre i samhället:

• ett investeringsstöd till äldreboenden (150 miljoner kronor)
• ökad bemanning inom äldreomsorgen (två miljarder kronor)
• kunskapssatsning inom omsorgen (200 miljoner kronor)
• sänkt skatt för pensionärer (1,86 miljarder kronor)
• höjt bostadstillägg som fanns med i vårpropositionen (400 miljoner kronor)

– Nästa år får 98 procent av alla pensionärer mer i plånboken tack vare regeringens reformer och systemförändringar. Tre av fyra pensionärer vinner på regeringens pensionärsskattesänkning, skriver Åsa Regnér.

SPF Seniorerna kunde tidigare i veckan presentera uträkningar som visar att en gift kvinnlig garantipensionär som har hemtjänst trots höjt bostadstillägg och lägre skatt ändå kommer att gå back med cirka 30 kronor per månad eller runt 350 kronor per år som följd av hemtjänstavgiftens höjning.

Åsa Regnér framhåller i sin replik att ekonomiskt utsatta pensionärer är garanterade ett förbehållsbelopp, en minsta disponibel inkomst efter att hyra och hemtjänst är betalda.

– Av den lilla minoritet garantipensionärer som får en lägre disponibel inkomst under 2016 är förändringen i genomsnitt cirka 20 kronor i månaden, skriver barn- äldre- och jämställdhetsministern.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas