Nyheter

Stopp för skatteplanering på vårdvinster

Moderaterna tillsätter en arbetsgrupp som ska forma en ny välfärdspolitik. Finansmarknadsministern Peter Norman (M) leder gruppen som består av bland andra partisekreteraren Sofia Arkelsten och Anna Kinberg Batra, ordförande i riksdagens finansutskott.

Publicerad 2012-02-07

I slutet av 2012 ska arbetsgruppen presentera sina förslag för partistyrelsen. Bland annat väntas gruppen ta sig an frågan om vad som är rimlig och orimlig skatt på vinster i vården.

”En återgång till de stora systemen, utan valmöjligheter för vare sig brukare eller personal, stärker inte kvaliteten eller tillgängligheten. Däremot måste oacceptabla skatteupplägg stoppas, valutan för skattepengarna garanteras och framför allt måste regelverken och tillsynen utformas så att välfärdsbehovet, inte vinstintresset, styr verksamheterna. Varje felanvänd skattekrona är en stöld från folket”, skriver Norman, Arkelsten och Kinberg Batra i en debattartikel.

”Välfärden finns till för att berika alla med vård, omsorg och utbildning, inte för att göra enskilda personer eller företag rika. Mångfalden och valfriheten är medel för att höja kvaliteten och tillgängligheten, för att stärka egenmakten och ge personalen utrymme och frihet.”

Riksdagsdebatt
Utspelet kom den 2 februari, dagen innan riksdagen ägnade en så kallad aktuell debatt åt riskkapitalbolagens roll och svängrum i svensk välfärd. Uppfattningarna om hur hur säkerheten och kvaliteten i vården ska samsas med vinster var många.

Oppositionen kritiserade regeringen hårt för märklig saktfärdighet och krävde akuta åtgärder från regeringens sida. Vänsterpartiet upprepade sin position att vinster och god äldrevård inte kan förenas.

Förslag till våren
Redan i november flaggade finansminister Anders Borg (M) för att vårdföretagen som gör stora vinster genom avancerad skatteplanering ska stoppas. Efter riksdagsdebatten förekom uppgifter om att förslag om att stoppa så kallade räntesnurror för att undgå skatt kommer i mars.

Jan Arleij
Jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas