M:s nya jobbskatteavdrag får seniorkritik
Nyheter | Förstår inte hur de tänker
Christina Rogestam. Foto Jan Arleij

M:s nya jobbskatteavdrag får seniorkritik

Förra veckan la Moderaterna fram ett förslag om lika skatt på låga pensioner men också ett nytt jobbskatteavdrag. Nu kommer kritiken.

Jan Arleij
Publicerad 2017-05-08

Förslaget om ett sjätte jobbskatteavdrag skulle leda till en fördjupad klyfta i skatt mellan lön och pensioner över 14 000 kronor.

SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam reagerar starkt på utspelet, som återfinns i Moderaternas ekonomiska vårmotion.

– Jag förstår inte riktigt hur de tänker. Förra veckan kändes det positivt att Moderaterna accepterade regeringens tilltänkta förslag att personer över 65 år med inkomster upp till 14 000 kronor per månad inte ska betala högre skatt än en löntagare med samma inkomst. Men nu vill de istället öka skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer, säger Christina Rogestam till News55.

Visar vägen

Moderaterna skuggbudget ses av bedömare som en tydlig inriktning på hur Moderaterna kommer att prioritera inför valet 2018.

En valseger för alliansen innebär sannolikt en regering ledd av Moderaterna.

– Det är ju bra med åtgärder som får fler personer i arbete, inte minst för att fler arbetade timmar gynnar pensionssystemet, men det är fortfarande så att klyftan mellan löntagare och pensionärer vidgas och det tycker jag är helt fel, säger Christina Rogestam.

Ökar klyftan

Moderaternas föreslagna skattesänkningar innebär i praktiken en ökad skatteklyfta på 400 kronor i månaden mellan en löntagare respektive en pensionär med 24 000 kronor före skatt.

På ett år blir skillnaden mellan löntagare och pensionär alltså 4 800 kronor.

– Återstår att se hur Moderaterna tänker, säger Christina Rogestam.

”Rätt sätt”

Enligt Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson är jobbskatteavdraget fortfarande i grund och botten helt rätt sätt att arbeta.

Jan Arleij
Publicerad 2017-05-08
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas