Pant på gräsklippare ger lönsamhet
Bild: Colourbox
Nyheter

Pant på gräsklippare ger lönsamhet

Det måste bli mer lönsamt att rusta upp gamla maskiner. Ny forskning visar vägen till ett bättre system.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-06-19

Att rusta upp gamla produkter intresserar få svenska företag. Så kallad återtillverkning utgör i dagsläget endast runt två procent av den totala tillverkningsindustrin.

Johan Vogt Duberg vid Linköpings universitet har undersökt hur återtillverkning kan bli mer attraktivt för industriföretag som är originaltillverkare av olika produkter. Framför allt handlar det om att få fler produkter som återlämnas i hela stommar.

– Du kanske får 100 stommar en dag och nästa ingenting. Då får du ingen skala i processen, ingen effektivitet och då heller ingen lönsamhet. Det behövs kontinuitet för att det ska löpa på hela tiden, kommenterar Johan Vogt Duberg.

För att fler tillverkare ska få tillbaka uttjänta produkter i en jämnare takt kan flera olika upplägg användas, menar Johan Vogt Duberg. Några exempel är pantsystem, återköp av stommar eller leasing.

– Det uppstår då inga kostnader för stommen i sig och företaget får nästan allt material som behövs för att göra en återtillverkad produkt med samma prestanda som en ny.

Han anser att många företag behöver ställa om till nya affärsmodeller.

– Det går att dra nytta av ökad miljömedvetenhet för att få ekonomiska fördelar. Med återtillverkning kan kostnaderna för råmaterial minskas, nya kundgrupper hittas och nya cirkulära affärsmöjligheter förverkligas.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-06-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas