Nyheter

Riksdagen lyfter krav om pensioner

Publicerad 2011-04-28

De fem pensionärsorganisationerna la för ett par veckor sedan fram en analys med krav på förändringar av pensionssystemet. Nu kräver Vänsterpartiet besked av socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

Det är Wiwi-Anne Johansson, Vänsterpartiets representant i riksdagens socialförsäkringsutskott, som i en interpellation till statsrådet Ulf Kristersson ställer frågan om han är beredd att tillmötesgå kraven på att granska det nuvarande pensionssystemet.

Johansson hänvisar till den kritik som SPF och de övriga pensionärsorganisationerna fört fram, liksom även LO i vintras.

Spänningar
Johansson refererar direkt ur pensionärsorganisationernas rapport när hon argumenterar inför debatten i riksdagen:

– Enligt pensionärsorganisationerna bör AP-fonden stärkas och PPM-avgiften överföras till inkomstpensionen. Det är viktigt att underfinansieringen av inkomstpensionssystemet åtgärdas så att vi får ett system som är tryggt och stabilt för pensionärerna. Effekten av bromsen kommer annars nästan alltid att märkas. Skillnaden mot löntagarna blir så stora att det medför spänningar mellan generationerna.

– Solidaritet mellan generationerna bör vara en utgångspunkt för ett stabilt pensionssystem. Pensionerna ska starkare knytas till köpkraften för löntagare – inte utvecklingen på aktiebörsen, anser Johansson.

Håller inte vad som lovats
Kritiken mot den pensionsgrupp bestående av regeringspartierna och Socialdemokraterna är hård:

– Samarbetet mellan de fem partierna bakom dagens pensionssystem innebär att man ska värna det nya systemet. Tyvärr har det tolkats som att man ska avfärda varje form av kritisk granskning och utvärdering.  Verkligheten tränger sig dock på – det underfinansierade inkomstpensionssystemet ger inte vad som utlovats, säger Wiwi-Anne Johansson.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Läs mer:
Pensionärsförbunden ryter ifrån

Bromsen ska bort

Vart tog du vägen, herr minister?

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas