S-löfte: Vi ska minska skattegapet
Nyheter | Just nu
Finansminister Magdalena Andersson.

S-löfte: Vi ska minska skattegapet

- Skattegapet mellan löntagare och pensionärer ska slutas. Vi ruckar inte en millimeter på den principen. Det säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

Publicerad 2014-01-23

Under en pressträff i riksdagen i tisdags sa Magdalena Andersson att skatteskillnaden mellan löntagare och pensionärer inte kommer att kunna jämnas ut under de kommande fyra åren. Motiveringen är att statsfinanserna är alltför pressade.

SPFs ordförande Karl Erik Olsson kritiserade igår att Magdalena Andersson ”sviker sin principiella hållning att inkomst och lön ska beskattas lika”.

Men det tillbakavisar Magdalena Andersson nu bestämt.

– Vår inställning har från dag ett varit att det är en orimlig politik att beskatta pensionärer hårdare än löntagare. Pension är uppskjuten lön. Dessutom innebär klyftan en felaktig fördelningspolitik. Därför ska den här orättvisan tas bort, säger Magdalena Andersson till veteranen.se.

Men du säger samtidigt att gapet inte kommer att slutas under nästa mandatperiod om Socialdemokraterna skulle vinna regeringsmakten.

– Jag har sagt att läget för statsfinanserna nu ser så mörkt ut att takten att sluta gapet påverkas. Det kommer att ta längre tid att genomföra lika skatt än vad vi trodde för ett halvår sedan.

Hur lång tid?

– Det går inte att ange en tidtabell. Det beror på hur statsfinanserna utvecklas.

En utjämning skulle kosta 7,5 miljarder. Sverige har alltså inte råd med en sådan prioritering av pensionärerna under perioden 2014-2018?

– Ju sämre läget är i statsfinanserna, desto längre tid kommer reformen ta att genomföra. Men vi kommer under 2014-18 att ta ett tydligt steg för att minska klyftan.

Är det ett skarpt löfte?

– Ja, det är det.

När ger du besked om hur stort steg ni är beredda att ta?

– Vi har redan i vårt budgetförslag för 2014 sagt att vi vill sänka skatten med 1,3 miljarder mer än regeringen. Senast i vårt valmanifest i augusti kommer vi att ge ett nytt besked om hur mycket vi kan sänka pensionärsskatten för att minska skatteklyftan under den kommande mandatperioden.

SPF-ledningen vill träffa dig för att diskutera skattefrågan. Vill du träffa SPF?

– Ja, absolut. Det är mycket viktigt för oss att samtala med pensionärernas företrädare. Jag hoppas på ett möte så snart som möjligt.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

 

Uppdatering:
SPF har nu kommit med ett uttalande där man understryker att man fortfarande gärna träffar Magdalena Andersson för att säkerställa att frågan om skatterna inte faller från dagordningen.

 

 

 

 

 

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas