SPF-bas och S-topp öga mot öga i skattefrågan
Nyheter
Foto Tomas Södergren/Socialdemokraterna

SPF-bas och S-topp öga mot öga i skattefrågan

Efter tidigare turbulens möttes på torsdagen SPFs ordförande Karl Erik Olsson och Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

Publicerad 2014-03-06

Mötet kom till sedan SPF tidigare i januari riktat skarp kritik mot S för att ha blivit otydliga i frågan om viljan att utjämna skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer.

Magdalena Andersson tillbakavisade med hetta att hon och S skulle ha ändrat sig i principfrågan.

Dagens möte bekräftade rådande positioner i parternas syn på själva principen. Några nya eller konkretiserande besked i sakfrågan blev det inte.

– Magdalena Andersson sa att om man vinner valet så är man beredd att ta ett eller flera steg på vägen mot lika skatt under kommande mandatperiod. Principen är att lika skatt ska gälla, men hon kunde inte lova att utjämna hela klyftan, berättar Karl Erik Olsson.

Att sluta gapet mellan skatteuttag på lön och pension skulle kosta knappt åtta miljarder.

Fick du något besked om hur stort ett första steg skulle kunna vara?

– Nej, Magdalena Andersson angav inte några siffror. Inte heller någon tidpunkt för när Socialdemokraterna planerar att ge en siffra.

Mötet pågick under en dryg halvtimme och ägde rum på Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen i Stockholm.

Talade ni om något annat än skattefrågan?

– Ja, jag tog upp frågan om det underfinansierade pensionssystemet och frågade vad Magdalena Andersson är beredd att göra för att förstärka inkomstpensionssystemet, så att pensionärerna inte ska behöva drabbas av sänkta pensioner ideligen. Är hon till exempel beredd att höja avgifterna till systemet?

Vad fick du för svar?

– Hon underströk att SPF och S har samma uppfattning i frågan om Premiepensionssystemet, det vill säga att PPM-systemet bör slopas och att pengarna bör gå in i inkomstpensionssystemet i stället. Men några andra åtgärder nämnde hon inte.

Magdalena Andersson, i dagarna utsedd av tidningen Veckans affärer till näringslivets mäktigaste kvinnliga opinionsbildare, blir med all sannolikhet finansminister om de rödgröna vinner höstens riksdagsval.

– Då är det bra att beskriva vad SPF anser i flera olika frågor, och angeläget att bygga upp en relation. Magdalena Andersson ville också veta vilka frågor SPF ser som de allra viktigaste, säger Karl Erik Olsson som då återgav medlemmarnas prioriteringar om bättre vård och omsorg, om tryggare pensioner och rättvisa skatter.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Andra mötet

Torsdagens möte var det andra på kort tid mellan Karl Erik Olsson och Magdalena Andersson.

Den 19 februari träffades samtliga fem pensionärsorganisationers ordförande och flera ledande företrädare för Socialdemokraterna i partiets kansli vid riksdagshuset för att diskutera äldrepolitiska frågor.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas