”Ta fram 360 000 nya äldrebostäder”
Nyheter | Seniormässa
Köerna ringlade sig långa. Ewa Samuelsson och Christina Rogestam på scenen. Foto: Jan Arleij

”Ta fram 360 000 nya äldrebostäder”

Äldres bostäder blev huvudnumret på stora scenen när Seniormässan öppnade i Älvsjö på tisdagen.

Publicerad 2015-10-20

I tre dagar pågår den gigantiska Seniormässan i Stockholmsmässan i Älvsjö. Åtskilliga tusentals besökare väntas, de flesta seniorer.

Det är 21 gången som mässan äger rum. I år med omkring 200 utställare på plats – bland dem SPF Seniorernas Stockholmsdistrikt, Alexandra Charles med 1,6-miljonerklubben, PRO, SKPF och RPG.

En rad föreläsningar och seminarier om bland annat vård och omsorg, hälsa och resor präglar också det massiva utbudet under mässdagarna, 20-22 oktober.

Men för premiären stod alltså SPF Seniorerna och regeringens bostadutredare Ewa Samuelsson som berättade om sin nyligen avslutade utredning ”Bostäder att bo kvar i”, med underrubriken ”Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer”.

– De äldre blir många, många fler framöver medan de yngre faktiskt minskar i antal. Det behövs 360 000 nya bostäder som passar äldre om det hela ska gå ihop, sa Ewa Samuelsson.

Ewa Samuelsson redogjorde för utredningens 16 olika förslag på hur äldre ska kunna få någonstans att flytta till – och hur de ska ha råd. Förutom många fler bostäder, inte minst trygghetsbostäder, vill hon se en kraftig höjning av bostadstillägget och en rejäl satsning på stimulansbidrag till installation av hissar.

SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam kommenterade utredningen, som hon kallade en av de bästa, mest ambitiösa och samtidigt lättlästa som hon någonsin har sett, och då har hon hunnit med ”rätt många” under sin yrkeskarriär.

– Men med det sagt så saknar jag förslag om att ta bort reavinstbeskattningen. Även om jag vet att det inte ingick i direktiven till utredningen så får du gärna kommentera hur du ser på denna mycket problematiska skatt, sa Christina Rogestam.

Ewa Samuelsson sa att hon själv fått känna på reavinstbeskattningen när hon för tre år sedan gick från villa till lägenhet.

– Man får komma ihåg att vi annars hade haft den gamla fastighetsskatten som tvingade många äldre kvinnor att ta lån eller till och med gå från hus och hem. Likväl tycker jag att man ska se över dagens reavinstskatt.

Rogestam saknade också en offensiv skrivning i utredningen om vilken betydelse seniorer och de kommunala pensionärsråden skulle kunna ha.

– Det hade varit en hjälp om utredningen nämnt det. Vi vet att vi seniorer kan vara en mycket viktig resurs när kommunerna ska planera och bygga.

SPF Seniorernas ordförande vände sig sedan till publiken:

– Ni som är aktiva i föreningar och pensionärsråd bör se till att ni har sammanfattningen av Ewa Samuelssons utredning men också SPF Seniorernas bostadspolitiska rapport från förra året med i arbetet. Ni kan få mycket bra diskussioner i föreningarna och ett väldigt viktigt underlag i pensionärsråden när politiker ska påverkas.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Utredningen

Ewa Samuelsson lämnade den 5 oktober över sin utredning till bostadsminister Mehmet Kaplan och äldreminister Åsa Regnér. Läs veteranen.se:s rapportering om utredningen här.

Läs mer om SPF Seniorernas bostadspolitiska program här.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas