Nyheter | Bemanning

SKL vill öka användningen av larm och kameror

Problemen med nattbemanningen måste lösas. Det skriver SKLs ordförande Lena Micko i Bohusläningen.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-02-06

Erfarenhetsutbyte, goda exempel, kompetensutveckling och ökad teknikanvändning i form av till exempel kameror och larm ska öka tryggheten för äldre på landets särskilda boenden, menar Lena Micko, ordförande för SKL som organiserar landets kommuner och landsting i en debattartikeln i Bohusläningen.

Inte acceptabelt

Hon kallar rapporteringen om brister i nattbemanningen på vissa äldreboenden för nedslående och påpekar att bristande bemanning under natten kan leda till otrygghet, ”något som givetvis inte är acceptabelt”.

För att komma till rätta med problemen ska SKL gå vidare med utvecklingsarbetet på landets boenden. Lena Micko flaggar för förändring och nytt arbetssätt på landets boenden, vilket hon menar kommer att kräva ett starkare ledarskap.

Enskildes behov

Om bemanningsförordningen som trädde i kraft i april där det står att bemanningen nattetid ska vara sådan att äldre kan få hjälp ”utan dröjsmål” skriver hon:

”Rekommendationen fokuserar på arbetet nattetid och fastställer både att det är den enskildes behov som ska styra hjälpinsatserna och att planering ska ske tillsammans med den äldre och dennes anhöriga. Det handlar bland annat om rutiner för att skapa en trygg tillsyn, utan att störa nattsömnen i onödan.”

Lena Mickos vill se en bättre och mer omfattande användning av teknik som larm och kameror.

Risker

Många föredrar att tittas till via en kamera i stället för att få besök mitt i natten. Men det gäller att tekniken hanteras genomtänkt.

Just kameraövervakning var någonting som geriatrikprofessor Yngve Gustafson kommenterade i samband med den nya förordningen. Han såg en risk i att kameror fick ersätta personal.

– När man vet intentionen så borde det vara tillräckligt, men det går säkert att hitta kryphål, eller lösningar som man anser tillgodogör det här. Som kameraövervakningen vi såg avarter av i Japan redan för tjugo år sedan, där man övervakar människor på monitorer men har väldigt låg bemanning, sade han då till Senioren.

Här kan du läsa debattartikeln i Bohusläningen.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-02-06
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas