Snart ska alla betala lika begravningsavgift
Foto: Colourbox
Nyheter

Snart ska alla betala lika begravningsavgift

Från 1 maj förkortas den längsta tillåtna tiden mellan dödsfall och gravsättning till en månad, istället för två månader som idag. Det har riksdagen beslutat.

Publicerad 2012-03-19

Det ska också bli tydligare att den som upplåter en gravplats ansvarar för att graven hålls i ordnat och värdigt skick. Länsstyrelsen som ansvarar för tillsynen ska få utökade rättigheter att inspektera verksamheten.

Andra förändringar är att kraven på begravningsombud ska förtydligas och att begravningsavgiften för medlemmar i Svenska kyrkan separeras från kyrkoavgiften.

Lagändringarna som gäller begravningsavgiften börjar gälla den 1 januari 2013.

Förslag på väg
En annan förändring som är på gång till 2015 är att alla ska betala lika mycket i begravningsavgift. Idag beräknas avgiften på beskattningsunderlaget i varje församling. Genom att i stället beräkna på skatteunderlaget i hela landet blir det rättvisare, menar finansdepartementet som ligger bakom förslaget.

Invånarna i Danderyds församling skulle därmed få den största avgiftshöjningen. Enligt departementets beräkningar får en person med en årsinkomst på 250 000 kronor en höjning på 30 kronor i månaden i avgift.

För Övre Älvdals församling blir det en avgiftssänkning på 99 kronor i månaden.

”En smyghöjning
Det här är att smyghöja begravningsavgifterna för tre miljoner svenskar, menar Anders Ekegren, kommunalråd i Solna. I en debattartikel i Svenska dagbladet säger han att förslaget också kan slå hårt mot Svenska kyrkan.

– I Solna får förslaget absurda konsekvenser. Det kommer att var fyra gånger så dyrt att ligga på Solna kyrkogård jämfört med Stockholms stads Norra begravningsplatsen tvärs över gatan.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas