SPF Seniorerna: Detta är alltså tacken!
Eva Eriksson.
Nyheter | Pensionsuppgörelsen

SPF Seniorerna: Detta är alltså tacken!

Det är bra att grundskyddet förbättras för de mest utsatta pensionärerna. Men det ursäktar inte att pensionärer som arbetat ett helt liv inte ska märka det i sina pensionskuvert.

Jan Arleij
Publicerad 2017-12-15

Det menar SPF Seniorerna som nu tar strid för respektavståndet, begreppet som beskriver att det ska ha lönat sig att ha arbetat ett helt liv, att det ska märkas i pensionskuvertet.

Det gör det inte i dagens läge, anser SPF Seniorerna, och det ser ut att göra det än mindre när den stora pensionsöverenskommelsen, som presenterades igår, träder i kraft.

Ännu mindre lönsamt

– Höjs grundskyddet utan att förstärkningar görs i inkomstpensionen så kommer respektavståndet i stället att minska ytterligare. Det finns således en betydande risk alltså att det blir än mindre lönsamt att ha arbetat, skriver Eva Eriksson i en replik till Pensionsgruppens politiker på DN Debatt.

Sedan lång tid tillbaka har SPF Seniorerna understrukit att det finns en stor grupp, uppemot hälften av landets pensionärer, med inkomstnivåer på som mest cirka 1 000 kronor mer än en garantipensionär med fullt bostadstillägg.

Litet redan idag

– Detta så kallade respektavstånd är alltså marginellt redan idag. I denna breda grupp har många arbetat heltid i omkring 40 år, i yrken med låg eller medellön. Få av dem får del av grundskyddet, skriver Eva Eriksson.

– I plånboken har alltså närmare hälften av pensionärerna som mest i dag omkring 13 000-13 500 kronor efter skatt, många av dem mindre. Efter ett helt liv i arbete är detta alltså tacken!

Respektlöst

Det är respektlöst mot människor som arbetat, slitit och betalat skatt i många år, som också lever på marginalerna, att det inte föreslås några förstärkningar av deras inkomster, skriver Eva Eriksson.

 

Jan Arleij
Publicerad 2017-12-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas