”Bostadstillägget måste höjas”
Foto: Colourbox
Nyheter | Ministermöte

”Bostadstillägget måste höjas”

SPF Seniorerna tog tillfället i akt och argumenterade för höjt bostadstillägg när regeringen bjöd in till hearing om hur bostadsbristen för äldre ska brytas.

Jan Arleij
Publicerad 2016-10-27

Såväl representanter för kommunerna som SPF Seniorernas bostadspolitiske expert Fredrik von Platen påtalade vikten av en höjning av bostadstillägget för pensionärer, BTP.

– Vi framhöll att utan ett bostadstillägg som följer bostadsprisernas ökningstakt, som är i särklass bland konsumentrelaterade kostnader, är det svårt att få boenden till trygghetsbostäder, som trots investeringsstödet blir mycket dyra, säger Fredrik von Platen till Senioren.se.

– Det finns faktiskt sådana bostäder som står tomma runt om i landet.

Äldreminister Åsa Regnér, tillika jämställdhetsminister, reagerade enligt Fredrik von Platen mycket starkt på att änkor och ensamstående äldre kvinnor hamnar i en ekonomisk strykklass genom att de många gånger inte har “full pension”.

Öka tillgängligheten

Behovet av ökad tillgängligheten togs också upp av SPF Seniorerna under gårdagens hearing på näringsdepartementet.

Fredrik von Platen påminde om förslagen i Ewa Samuelssons utredning ”Bostäder att bo kvar i” som kom för något år sedan.

Hissar behövs

Dessutom poängterade SPF Seniorernas sakkunnige i bostadsfrågor att förslagen i den så kallade hissrapporten skulle vara ett viktigt bidrag till att bryta bostadsbristen.

– Jag visade med exempel från hissrapporten att det är lönsamt för samhället att installera hiss i befintliga trevåningshus. Varför inte bygga på dem samtidigt med lättkonstruktioner av trä?

Har fått svar

SPF Seniorerna gav dessutom de båda ministrarna de två senaste bostadsrapporter som förbundet har tagit fram.

Därmed har regeringen fått del av SPF Seniorernas svar på den fråga som Peter Eriksson och Åsa Regnér ställde under hearingen om vad utöver det investeringsstöd som sjösätts 1 november som behövs för att komma åt den bostadsbrist som idag drabbar många seniorer i Sverige.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-10-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas