Nyheter

SPF Seniorerna skjuter hål på pensionshöjning

Pensionerna kommer att bli ännu lägre i framtiden – om inget görs åt pensionssystemet, varnar SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam.

Publicerad 2015-08-12

Det är alltså inte bara dagens pensionärer som drabbas av ett underfinansierat pensionssystem, betonar Christina Rogestam i en debattartikel i Dagens Samhälle.

– I dag garanterar inte pensionssystemet ekonomisk trygghet för vare sig dagens eller framtidens pensionärer. Trots att vi svenskar i en EU-jämförelse jobbar flest antal år, har högst sysselsättningsgrad och går i pension sent så är svenska pensionsnivåer på väg mot bottenskiktet i EU.

Pensionssystemets försvarare kommer under hösten att uppmärksamma att inkomstpensionerna höjs vid årsskiftet med rekordhöga 4,2 procent.

Men SPF Seniorerna kommer att försöka nyansera den ljusblå bilden av ett pensionssystem som levererar.

– För beskedet nyligen att inkomstpensionen höjs med 4,2 procent nästa år betyder egentligen bara att merparten av landets pensionärer först nu – sju år senare – äntligen kommer ikapp 2009 års pensionsnivå, konstaterar SPF Seniorernas ordförande som frågar vilken löntagarnas reaktion skulle ha varit om de drabbats av samma ekonomiska utfall som pensionärerna:

– Om lönerna hade utvecklats som pensionerna de senaste åren skulle en snittlöntagare nästa år ha haft en bruttolön på ungefär 28 500 kronor i stället för på cirka 32 800 kronor.

En hundralapp i lön år 2009 kommer 2016 att ha ökat till cirka 118 kronor. Samma hundralapp för en inkomstpensionär kommer år 2016 att vara värd 102 kronor.

– Under samma tid har dessutom hyror, livsmedelspriser och kommunala avgifter för hemtjänst och trygghetslarm höjts.

Ytterligare en kritik som framförs i debattartikeln gäller garantipensionerna som sänks från årsskiftet.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Inlägget

Läs hela artikeln här.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas